3 Cara Elak Masalah Meroyan Selepas Bersalin

Ibu selepas bersalin, mungkin ada yang nak tahu cara untuk elak masalah meroyan dari berlaku. Seperti Huda, Huda pun pernah ada persoalan sebegini selepas bersalinkan anak pertama. Tak tahu masalah meroyan tu macam mana... End up Huda hampir kena masalah meroyan selepas melahirkan anak kedua.


No wonder pakar perubatan, pernah marah Huda even pernah question tindakan Huda yang pregnant semula selang setahun selepas kelahiran anak pertama. Ye la time tu usia muda lagi.. hihi muda ke? nak masuk usia 30 tahun jugak la time tu. Tak mahir lagi bab penjagaan bayi dan berpantang secara eksklusif. Bila dah kena.. ha baru la faham kenapa huhu..


cara mengatasi masalah meroyan, tips elak meroyan, cara kawal stress, cara kawal stress selepas bersalin, meroyan selepas bersalin, meroyan selepas berpantang, meroyan semasa berpantang, cara elakkan meroyan, penyakit meroyan selepas bersalin, penyakit angina meroyan, penyakit gila meroyan, masalah tumpah darah selepas bersalin, masalah selepas bersalin pembedahan, masalah sembelit selepas bersalin, masalah wanita selepas bersalin, masalah ibu selepas bersalin, cara ibu hindari meroyan selepas bersalin, kelebihan merancang kehamilan, kelebihan membaca buku daripada internet, kelebihan membaca buku ilmiah, kesihatan mental dan emosi selepas bersalin, makanan sihat untuk ibu berpantang, makanan diet seimbang harian, masalah  gizi pada ibu bersalin, masalah psikologi pada ibu bersalin, masalah ibu berpantang, ibu bersalin normal, ibu bersalin caeser, penyakit pada ibu bersalin, risiko selepas bersalin, menu sihat berpantang,
Perkongsian 3 cara untuk elak masalah meroyan dari terjadi pada ibu selepas bersalin


Macam Mana nak Elak Masalah Meroyan Dari Berlaku Di Kalangan Ibu Selepas Bersalin?



1. Persedian Mental dan Fizikal yang Lebih Mantap



cara mengatasi masalah meroyan, tips elak meroyan, cara kawal stress, cara kawal stress selepas bersalin, meroyan selepas bersalin, meroyan selepas berpantang, meroyan semasa berpantang, cara elakkan meroyan, penyakit meroyan selepas bersalin, penyakit angina meroyan, penyakit gila meroyan, masalah tumpah darah selepas bersalin, masalah selepas bersalin pembedahan, masalah sembelit selepas bersalin, masalah wanita selepas bersalin, masalah ibu selepas bersalin, cara ibu hindari meroyan selepas bersalin, kelebihan merancang kehamilan, kelebihan membaca buku daripada internet, kelebihan membaca buku ilmiah, kesihatan mental dan emosi selepas bersalin, makanan sihat untuk ibu berpantang, makanan diet seimbang harian, masalah  gizi pada ibu bersalin, masalah psikologi pada ibu bersalin, masalah ibu berpantang, ibu bersalin normal, ibu bersalin caeser, penyakit pada ibu bersalin, risiko selepas bersalin, menu sihat berpantang,
Disarankan untuk mengumpul sebanyak maklumat yang boleh diperolehi melalui bahan bacaan, buku-buku ilmiah untuk membantu menguatkan daya ketahanan fizikal dan mental dalam menguruskan anak-anak selepas tempoh bersalin


Ha ibu-ibu yang baru merancang untuk dapatkan anak dalam masa terdekat.. kena persiapkan diri dengan ilmu keibubapaan supaya kita ada info yang tepat tentang teknik penjagaan anak. Kalau boleh jadikan orang yang lebih makan garam sebagai sumber inspirasi atau dijadikan sebagai ikutan supaya kita lebih bersedia jika menghadapi kesulitan ketika menjaga anak-anak yang agak rapat usianya. Tak ada la nanti kita main ikut perasaan jeee.. hihi. Baran, cepat marah dan sukar nak kawal amarah tu la yang paling bahaya. Stress penghulu segala penyakit. So better make sure you are fully ready to have more kids in the young age.


2. Merancang Kekeluargaan


cara mengatasi masalah meroyan, tips elak meroyan, cara kawal stress, cara kawal stress selepas bersalin, meroyan selepas bersalin, meroyan selepas berpantang, meroyan semasa berpantang, cara elakkan meroyan, penyakit meroyan selepas bersalin, penyakit angina meroyan, penyakit gila meroyan, masalah tumpah darah selepas bersalin, masalah selepas bersalin pembedahan, masalah sembelit selepas bersalin, masalah wanita selepas bersalin, masalah ibu selepas bersalin, cara ibu hindari meroyan selepas bersalin, kelebihan merancang kehamilan, kelebihan membaca buku daripada internet, kelebihan membaca buku ilmiah, kesihatan mental dan emosi selepas bersalin, makanan sihat untuk ibu berpantang, makanan diet seimbang harian, masalah  gizi pada ibu bersalin, masalah psikologi pada ibu bersalin, masalah ibu berpantang, ibu bersalin normal, ibu bersalin caeser, penyakit pada ibu bersalin, risiko selepas bersalin, menu sihat berpantang,
Diasarankan untuk merancang kekeluargaan agar perhatian dapat diberikan sama rata pada anak-anak yang lain


Okay, pelan perancang keluarga ni sering disarankan oleh pakar perubatan. Macam kes Huda yang dah berusia lebih dari 35 tahun ni, lagi la doktor sarankan untuk ambil pelan perancang keluarga. Kena ada gap kalau nak pregnant anak keempat. Even selepas bersalinkan anak kedua lagi, doktor dah bagi hint untuk jarakkan usia kandungan agar tidak kurang dari usia 2 tahun.


For a fisrt time, macam pelik jugak kenapa kena jarakkan usia kehamilan dan merancang kekeluargaan? Tertanya-tanya la jugak. Then selepas buat research dan baca info mengenai isu kekeluargaan, baru la faham. Antara risiko jarak kandungan yang terlalu dekat ni boleh menyebabkan ibu yang baru bersalin ni, senang stress untuk handle anak-anak yang di bawah umur 6 tahun. 


Andai anak berderet.. tu yang kena ada the strong and powerful mind control untuk elakkan masalah ketidakwarasan pemikiran ni berlaku. Ye la mana nak handle baby lagi dengan anak-anak yang baru nak membesar ni.. perlukan full attention dari seorang ibu. Fuhhh boleh haru hidup seorang ibu kalau tak kuat untuk harung dugaan membesarkan anak dalam jurang jarak yang kurang dari 3 tahun.


3. Makan Makanan Diet Seimbang


cara mengatasi masalah meroyan, tips elak meroyan, cara kawal stress, cara kawal stress selepas bersalin, meroyan selepas bersalin, meroyan selepas berpantang, meroyan semasa berpantang, cara elakkan meroyan, penyakit meroyan selepas bersalin, penyakit angina meroyan, penyakit gila meroyan, masalah tumpah darah selepas bersalin, masalah selepas bersalin pembedahan, masalah sembelit selepas bersalin, masalah wanita selepas bersalin, masalah ibu selepas bersalin, cara ibu hindari meroyan selepas bersalin, kelebihan merancang kehamilan, kelebihan membaca buku daripada internet, kelebihan membaca buku ilmiah, kesihatan mental dan emosi selepas bersalin, makanan sihat untuk ibu berpantang, makanan diet seimbang harian, masalah  gizi pada ibu bersalin, masalah psikologi pada ibu bersalin, masalah ibu berpantang, ibu bersalin normal, ibu bersalin caeser, penyakit pada ibu bersalin, risiko selepas bersalin, menu sihat berpantang,
Diasarankan untuk mengambil nutrisi makanan seimbang bagi membantu menstabilkan minda dan emosi ibu selepas bersalin


Don't stop from eating. Don't eat too much. Ha dua maksud berbeza. Maksudnya ibu baru lepas bersalin mesti dan wajib makan diet seimbang dan mengambil suplemen tambahan. Cukup dengan segala nutrien. Walau amount nasi tu mungkin sedikit, tapi kena cukup dengan segala zat nutrient vitamin dan mineral. Banyakkan makan buah dan sayur untuk elak masalah sembelit selepas bersalin. Makan makanan berprotein tinggi dan mengandungi nutrient zat besi untuk melancarkan perjalanan darah dan membantu pembentukan sel darah merah yang lebih sihat.


Ha sumber nutrient yang kurang dan tidak mencukupi akan menjejaskan kesihatan ibu selepas bersalin. Ibu-ibu ni perlukan sumber biotin dan asid amino untuk bantu penyebaran oksigen dalam darah yang lebih lancar. Malah kehadiran omega 3 ni dapat bantu elak saraf dan urat kita ni dari terus membengkak. Ha nampak tak segala zat ni sangat penting. So even you all berpantang dengan pelbagai jenis makanan, don't skip the nutritionist food macam ni. 


Trauma Ibu Selepas Bersalin



1. Masalah Sudah Nak Bergerak


Ibu yang baru lepas bersalin ni.. of course akan ada trauma tersendiri. Lebih-lebih lagi sewaktu nak melahirkan baby, mungkin akan alami beberapa dugaan. Antaranya masalah untuk keluarkan baby dengan lebih cepat. Ada yang kena guna kaedah forceps, czer, induce dan macam-macam lagi la untuk memudahkan proses bersalin. Kesemua kaedah ni akan memberikan kesan pada si ibu. Terutamanya, perbatasan untuk bergerak. Ada ibu yang baru lepas bersalin, rasa susah nak bangun dan berjalan. Jalan sikit dah sakit.. nak duduk bertambah sakit. So husband merangkap suami dan bapa kena main peranan untuk beri sokongan dan bantuan pada si ibu ni. 


2. Masalah Tumpah Darah


Masalah tumpah darah ni boleh berlaku pada ibu yang baru lepas bersalin akibat dari komplikasi luka pembedahan atau terdapat jangkitan pada luka jahitan bersalin normal. So andai darah selepas bersalin tu keluar terlalu banyak, dapatkan rawatan di hospital. Sebabnya, kes tumpah darah yang terlalu banyak ni boleh bawa maut. So untuk elak dari masalah ni berlaku, ibu-ibu yang baru lepas bersalin, jangan lasak sangat. Kena dapatkan rehat secukupnya sebaik selepas bersalin dan pastikan tekanan darah kita tu sentiasa berada pada tahap bacaan normal.  


3. Masalah Gangguan Emosi


Ha ni la yang paling dibimbangkan buat ibu yang baru lepas bersalin. Macam huda cakap awal tadi la... kena pastikan kita dah latih diri kita untuk sentiasa bersiap sedia hadapi segala kemungkinan. Kalau boleh say no to stress!!! Siapa kata tak boleh buang stress hihi. Make yourself happy and always be happy.


Sentiasa berzikir In Shaa Allah segala masalah tu akan hilang secara semulajadi. Ibu baru lepas bersalin mudah didekati oleh syaitan dan iblis. Dah kata syaitan dan iblis ni tugasnya adalah menghasut. Cara terbaik untuk halau hasutan syaitan adalah dengan sentiasa mendengar alunan ayat al-quran dan berzikir. Even though ibu baru lepas bersalin ni tak boleh solat, tapi still boleh berzikir dan berdoa untuk tenangkan hati dan jiwa.


Andai you all dah ambil langkah elakkan stress ni, tambahkan ilmu dengan banyakkan membaca hal-hal pregnancy, confinement dan hal-hal kekeluargaan, In Shaa Allah masalah atau risiko meroyan ni dapat dielakkan dari berlaku. Oh ya... samping tu ubah cara hidup dengan mengambil sumber makanan yang lengkap dengan segala jenis vitamin dan mineral untuk menjadikan sistem dalam badan kita ni bertambah sihat dan lebih kuat untuk melawan penyakit stress.


set berpantang sihat semulajadi, set milk booster, vitamin seimbang untuk ibu menyusukan anak, cara mudah sembuhkan luka bersalin czer, cara tingkatkan stamina, tiada alahan walaupun tidak mengambil ubat doktor, cara nak menyusukan anak secara eksklusif lebih dari 2 tahun, proses tambahkan susu badan, kacip fatimah moden, herba tidak pahit, rawatan tradisional, cepat kurus walau baru bersalin, tidak sakit belakang ketika mengandung, ibu hamil tidak mengalami masalah kerap naik tangga, tips baby mudah kenyang dan tidur lena di waktu malam, khasiat soya naikkan seri muka, omega kurangkan radang kulit, ostematrix kurangkan sakit sendi, bcomplex elak rambut cepat gugur, vitamin c kuatkan gigi dan gusi, vitalea bekalkan makanan lengkap semua jenis vitamin dan mineral, cara tegangkan payudara dan alfafa jamu perapat moden,
Set lengkap untuk ibu berpantang dan menyusukan bayi Shaklee membantu meningkatkan kesihatan ibu selepas bersalin


set vitamin anti stress shaklee, set stress shaklee, vitamin untuk hilangkan stress, suplemen untuk menghilangkan stress, vitamin untuk menghilangkan stress, vitamin anti stress, vitamin b anti stress, vitamin boost anti stress, vitamin b5 anti stress, vitamin b1 anti stress, set vitamin anti stress shaklee, makanan untuk kawal stress, makanan untuk kawal kemurungan, nutrisi terbaik untuk stress, nutrient for stress relief, nutrient stress tolerance, nutrient for body, stress relief foods and drinks, stress relief food supplements, stress relieving foods, stress relieving foods list, makanan untuk kemurungan, makanan untuk hilangkan stress, makanan untuk kurangkan stress, makanan untuk elak stress, makanan untuk orang stress, makanan untuk meredakan stress, makanan untuk mengurangi stress, supplement for stress and anxiety, supplement for stress and fatigue, hormone,
Set vitamin anti stress Shaklee membantu menstabilkan emosi ibu selepas bersalin


Macam Huda, doktor tak benarkan huda pregnant pada jarak kurang dari 4 tahun untuk elakkan risiko stress atau tekanan bila bersalin anak keempat nanti. Ni pun bersangkut dengan faktor usia hampir mencecah umur 40 tahun. Actually, pakar perbidanan hanya merancang kaedah terbaik untuk elakkan masalah mental di kalangan ibu selepas bersalin. Selebihnya hanya pada Allah kita sandarkan segala doa dan berpeganglah pada tali yang utuh dengan tanamkan sifat yakin dengan pertolongan Allah Taala. Mudah-mudahan para ibu-ibu semua tidak takut dan tidak gentar untuk bersalin sekali lagi walau berada di lewat usia 40-an 😊


Perkongsian Dari Hati 💖


Salam Sayang


Huda Kamil
Perunding Vitamin Sihat
018 207 6769


No comments:

Powered by Blogger.