7 Tips Untuk Mengurangkan Rasa Sakit Belakang Ketika Menyusukan Bayi

Bagi ibu yang baru melahirkan bayi kerap alami sakit belakang bila menyusukan bayi atau mengendong bayi dalam tempoh yang lama. Posisi atau posture badan ni memainkan peranan penting untuk mengurangkan kesakitan pada bahagian belakang badan kita. Semoga dengan adanya tambahan ilmu dari 7 tips ni, sedikit sebanyak dapat membantu para ibu muda untuk menjaga kesihatan tulang belakang.


masalah sakit pinggang belakang, masalah sakit tulang belakang, masalah sakit kepala belakang, tips untuk sakit belakang, vitamin untuk sakit belakang shaklee, sakit belakang ibu menyusu, tips untuk elak sakit belakang, cara untuk elak sakit belakang ketika mendukung bayi, senaman kurangkan rasa sakit belakang, cara dukung bayi dengan betul, cara mengangkat bayi dari tempat tidur, cara mengangkat bayi baru lahir, cara menyusu bayi dengan betul, vitamin saraf Shaklee, vitamin sakit lutut, vitamin sakit pinggang, vitamin sakit urat, vitamin untuk sakit belakang, vitamin untuk sakit bahu, makanan kurangkan sakit tulang belakang, posisi badan ketika menyusukan bayi, kepentingan senaman kegel selepas bersalin, risiko sakit tulang belakang, cara merawat sakit belakang badan, cara kurangkan masalah sakit belakang, risiko angkat beban berat, risiko osteoporosis wanita,
Perkongsian 7 tips untuk elak masalah sakit belakang ketika menyusukan bayi


7 Tips Untuk Mengurangkan Masalah Sakit Belakang Ketika Menyusukan Baby



1. Lakukan Senaman


Sebaik selepas bersalin, kita ni digalakkan untuk melakukan senaman. Antaranya, senaman kegel. Macam Huda lebih selesa sebut senaman kemut untuk bantu kuatkan otot rahim dan pada masa yang sama dapat legakan setiap sendi bahagian pingggul kita. 


2. Cara Mengangkat Baby


Kita ni bila nak cepat, main sambar je anak. Betul tak? Tak fikir dah samada dalam keadaan berdiri, menonggeng atau duduk. Ha tu yang boleh kena back pain. Sebaiknya masa nak angkat baby ni, kena duduk dalam keadaan mencangkung barulah slowly kita angkat lutut dan berdiri. Ni penting untuk elakkan berlakunyaa slipped disc atau terseliuh semasa mendukung baby. Kaki ni tak berapa kuat untuk menampung berat badan kita. So kena seimbangkan dalam aspek bebanan tekanan antara kaki dan badan untuk elakkan risiko sakit belakang yang berpanjangan.


3. Kedudukan Menyusukan Bayi


Cara menyusukan baby ni ada banyak cara. Selain dalam keadaan bersila, boleh menyusukan anak dalam keadaan baring, berdiri atau memangku baby dengan menggunakan bantal atau beralaskan selimut tebal. Elakkan menyusukan baby dalam keadaan kita menundukkan kepala atau badan kita ke bawah. Cara macam ni boleh beri tekanan pada bahagian leher dan bahu kita. Sebaiknya kita sandarkan badan kita agar sentiasa dalam posisi menegak. 


4. Cara Membawa Baby Berjalan-jalan


Kita ni biasanya dukung baby samada secara sling atau letakkan baby menghadap ke hadapan betul tak? Sebaiknya masa gunakan baby carrier letak baby dalam posisi muka baby menghadap ke dada kita atau senang cerita posisi front pack. Elakkan mendukung baby dengan cara bertinggung pada bahagian pinggang tau. Cara macam tu boleh menyebabkan badan kita tidak seimbang. Dalam tempoh yang lama, boleh buatkan badan kita berasa sakit dan sengal-sengal.


5. Rehatkan Diri


Badan kita perlukan rehat. Sebaiknya kita tidur sama timing dengan anak kita tidur. Baby baru lahir ni tidur lama. So bila kita tidur sekali dengan anak kita, dapatlah badan kita rest secukupnya selepas seharian kita mendukung anak kita.


6. Minum Air Secukupnya


Jangan biarkan diri kita kehausan tau. Kena minum air yang cukup. Ye la kita ni bila dah 24 jam dengan baby, sometime boleh terlupa nak minum air 8 gelas setiap hari. Pastikan botol air tu berada berhampiran dengan kita. Jadi secara tak langsung kita kerap minum tiap kali nampak botol berisi air ni.


7. Amalkan Makan Supplement


Tiap waktu pagi dan malam seeloknya minum susu untuk tambahkan kandungan kalsium dalam badan dan amalkan pengambilan supplement untuk support nutrient yang kurang dalam badan kita. Yee.. laa.. faham kita makan macam-macam. Cukup lengkap nasi, sayur dan lauk. Tapi susah sebenarnya kita nak pastikan nutrient yang kita makan tu benar-benar seimbang. Ibu yang masih menyusukan baby ni perlukan extra tenaga untuk kuatkan stamina dan tingkatkan metabolisma badan kita sendiri. Kalau tak cukup tenaga, mau tak larat nak dukung baby lama-lama.


Set Vitamin Bantu Kurangkan Risiko Sakit Belakang Bila Ibu Kerap Menysusukan Bayi



1. Polifenol


Kandungan polifenol ni sebenarnya membantu penghasilan tenaga pada sel tubuh kita. Ye la bila sel lemah, tenaga yang dihasilkan tu berkurangan. Tak cukup untuk support stamina badan kita. Nak nak metabolisma badan kita ni pun semakin berkurangan. So bila ada unsur polifenol dalam nutrisi makanan kita, maka makin mudah la sel kita berkembang biak dengan lebih sihat.


2. Minyak Ikan


Minyak ikan ni bukan saje bekalkan element untuk lancarkan pergerakan sendi. Tapi, bantu jugak untuk kurangkan kesakitan pada sendi. Kenapa orang suka dengan minyak ikan ni? Sebabnya dalam minyak ikan tu ada sejenis nutrient yang dipanggil omega 3 fatty acids bantu untuk kurangkan bengkak dan kurangkan risiko berlakunya kerosakan sendi.


3. Vitamin B


Vitamin B ni function dia sebenarnya bantu untuk protect sel dari cepat rosak. Kiranya macam perisai la. Sambil tu bila vitamin B dah meresap masuk dalam darah, saraf kita jadi kurang berlakunya tekanan atau stress yang melampau. Sebabnya, kehadiran vitamin B ni bantu mengurangkan keradangan pada sendi dan saraf kita.


4. Kalsium


Ibu menyusukan baby ni sebenarnmya perlukan kalsium yang lebih untuk kuatkan tulang belakang dan saraf tunjang kita agar sentiasa sihat. Orang perempuan ni kalau ikut pada kajian, lebih senang untuk menghidapi osteoporosis berbanding lelaki. Sebabnya hormon orang perempuan ni cepat berubah dan terganggu tiap kali kita mengandung dan bersalin. So, sebagai persediaan awal, pastikan ibu menyusu mengambil 1000mg kalsium setiap hari.


masalah sakit belakang tengkuk, masalah sakit tulang belakang, masalah sakit kepala belakang, tips untuk sakit belakang, vitamin untuk sakit belakang shaklee, sakit belakang ibu menyusu, tips untuk elak sakit belakang, cara untuk elak sakit belakang ketika mendukung bayi, senaman kurangkan rasa sakit belakang, cara dukung bayi dengan betul, cara mengangkat bayi dari tempat tidur, cara mengangkat bayi baru lahir, cara menyusu bayi dengan betul, vitamin saraf Shaklee, vitamin sakit lutut, vitamin sakit pinggang, vitamin sakit urat, vitamin untuk sakit belakang, vitamin untuk sakit bahu, makanan kurangkan sakit tulang belakang, posisi badan ketika menyusukan bayi, kepentingan senaman kegel selepas bersalin, risiko sakit tulang belakang, cara merawat sakit belakang badan, cara kurangkan masalah sakit belakang, risiko angkat beban berat, risiko osteoporosis wanita,
Set vitamin untuk masalah sakit belakang Shaklee


Ha nak lebih mudah, amalkan set pengambilan vitamin lengkap untuk ibu menyusu. Ni penting untuk bantu hasilkan susu ibu yang memenuhi setiap zat yang diperlukan oleh baby kita tau. Susu ibu yang berkualiti bantu menjamin kualiti kesihatan tubuh baby untuk tingaktkan lagi antibodi badan anak kita. Tu yang best bila baby kerap menyusu badan dapat khasiat direct dari susu ibu tu sendiri.


Semoga ibu yang masih menyusu baby ni tak mudah merungut atau bersungut jika alami masalah sakit belakang. Jangan jadikan ini sebagai alasan untuk kita hentikan penyusuan badan tau. Kesian baby yang masih perlukan zat nutrisi seimbang dari kita. So, jaga pemakanan sebaik mungkin dan pastikan mendapat khasiat vitamin yang terjamin dari segi kebersihan, keselamatan dan tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Nak lagi mudah, contact Huda untuk dapatkan rundingan nutrisi vitamin sihat di 018 207 6769 atau menerusi whatsapp di www.wasap.my/+60182076769.  


Huda Kamil
Perunding Vitamin Sihat
018 207 6769


No comments:

Powered by Blogger.