Kenali 4 Tanda-Tanda Meroyan Selepas Bersalin

Alhamdulillah tercetus idea nak share tanda-tanda meroyan selepas bersalin yang mungkin dialami oleh para ibu yang baru lepas melahirkan anak. Ni berdasarkan pengalaman Huda sendiri. Huda rasa benda ni patut Huda share supaya ibu-ibu kat luar sana dapat mengambil tindakan bijak untuk menangani stress dan mengelakkan penyakit meroyan menjadi lebih parah.


Yes meroyan ni salah satu penyakit yang berhubung kait dengan mental illness. Kalau tak dirawat dengan cepat, takut boleh membawa kepada tragedi yang tidak diingini. Ibu selepas bersalin ni sebenarnya perlukan support system daripada orang sekeliling especially husband, mother in law and biological mom. Ni antara orang-orang penting yang sangat sangatttt.. diperlukan untuk menjaga kita dan bayi selepas bersalin. Wanita selepas bersalin, keadannya amat lemah. Kurang bertenaga dan kerap bermain dengan emosi. Andai orang sekeliling dapat take over the place untuk seketika sementara menunggu badan ibu pulih sepenuhnya, tu la support system sebenarnya yang diperlukan.


tanda meroyan selepas keguguran, tanda meroyan dalam pantang, tanda gila meroyan, tanda sakit meroyan, tanda isteri meroyan, tanda awal meroyan, tanda tanda meroyan semasa berpantang, tanda orang meroyan, cara merawat gila meroyan, cara merawat sakit meroyan, cara untuk elakkan meroyan, ubat sakit meroyan, cara ubat meroyan, ubat gila meroyan, ubat penyakit meroyan, ubat tradisional meroyan, ubat angin meroyan, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang keguguran, makanan pantang czer, makanan dalam pantang untuk tambah susu, makanan elak sakit meroyan, makanan kawal stress, nutrisi ibu bersalin, diet selepas bersalin, diet selepas bersalin caesar, diet selepas bersalin pembedahan, diet ibu berpantang, diet ibu selepas bersalin, diet ibu setelah melahirkan bayi, diet ibu habis melahirkan anak, diet untuk ibu baru melahirkan baby, tekanan emosi,
Antara 4 symptom meroyan selepas bersalin yang patut kita ambil tahu untuk elakkan diri dari terus meroyan hingga akhir hayat


4 Tanda-Tanda Penyakit Meroyan Selepas Bersalin



Huda pernah hampir alami penyakit meroyan selepas melahirkan second baby dimana Huda rasa seperti nak baling baby masa baby Huda ni menangis. Walhal Huda tak tahu pun yang itu adalah symptom stress atau tekanan yang dialami ibu selepas bersalin. Sebelum rasa nak baling tu, Huda alami symptom-symptom macam ni...


1. Kerap Menangis dan Selalu Dalam Keadaan Sedih



tanda meroyan selepas keguguran, tanda meroyan dalam pantang, tanda gila meroyan, tanda sakit meroyan, tanda isteri meroyan, tanda awal meroyan, tanda tanda meroyan semasa berpantang, tanda orang meroyan, cara merawat gila meroyan, cara merawat sakit meroyan, cara untuk elakkan meroyan, ubat sakit meroyan, cara ubat meroyan, ubat gila meroyan, ubat penyakit meroyan, ubat tradisional meroyan, ubat angin meroyan, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang keguguran, makanan pantang czer, makanan dalam pantang untuk tambah susu, makanan elak sakit meroyan, makanan kawal stress, nutrisi ibu bersalin, diet selepas bersalin, diet selepas bersalin caesar, diet selepas bersalin pembedahan, diet ibu berpantang, diet ibu selepas bersalin, diet ibu setelah melahirkan bayi, diet ibu habis melahirkan anak, diet untuk ibu baru melahirkan baby, tekanan emosi,
Perasaan yang sukar dikawal... Sentiasa sedih dan penuh rasa hiba tiap kali bersendirian


Masa berpantang anak kedua, husband Huda berada di Kelantan. So hanya Huda and baby sahaja yang tinggal dengan mak kandung Huda di Subang Jaya. Bila berjauhan dengan husband, of course rasa rindu tu ada. Sometime bila husband lama tak call mula rasa sedih. Anggap husband dah tak pedulikan kita and baby. So hampir setiap malam Huda menangis mengenangkan nasib husband, first child, new born baby dan diri Huda sendiri. Terasa abandoned sesangat. Walhal family Huda ok je jaga Huda. Huda pun confuse tak tahu kenapa Huda rasa sedih sesangat. Kerap fikir bukan-bukan.


2. Baby Dipersalahkan



tanda meroyan selepas keguguran, tanda meroyan dalam pantang, tanda gila meroyan, tanda sakit meroyan, tanda isteri meroyan, tanda awal meroyan, tanda tanda meroyan semasa berpantang, tanda orang meroyan, cara merawat gila meroyan, cara merawat sakit meroyan, cara untuk elakkan meroyan, ubat sakit meroyan, cara ubat meroyan, ubat gila meroyan, ubat penyakit meroyan, ubat tradisional meroyan, ubat angin meroyan, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang keguguran, makanan pantang czer, makanan dalam pantang untuk tambah susu, makanan elak sakit meroyan, makanan kawal stress, nutrisi ibu bersalin, diet selepas bersalin, diet selepas bersalin caesar, diet selepas bersalin pembedahan, diet ibu berpantang, diet ibu selepas bersalin, diet ibu setelah melahirkan bayi, diet ibu habis melahirkan anak, diet untuk ibu baru melahirkan baby, tekanan emosi,
Baby yang tidak bersalah turut terkena tempias kemarahan seorang ibu


Bila dalam keadaan tetekan, baby kerap dipersalahkan. Menganggap timing melahirkan anak tu tak sesuai dengan keadaan. Sehinggakan ada kala tu rasa marah pada baby membuak-buak bila baby tak henti-henti menangis. Paling dahsyat bila Huda sanggup hempas baby ke katil. Walhal baby tu baru berusia 3 bulan. Tak tahu kemana hilangnya rasa kasih dan sayang pada baby yang masih baru dilahirkan. Kejap sayang.. kejap rasa nak marah.. kejap sayang balik. Rasa sume benda serba tak kena.


3. Cepat Marah dan Suka Termenung



tanda meroyan selepas keguguran, tanda meroyan dalam pantang, tanda gila meroyan, tanda sakit meroyan, tanda isteri meroyan, tanda awal meroyan, tanda tanda meroyan semasa berpantang, tanda orang meroyan, cara merawat gila meroyan, cara merawat sakit meroyan, cara untuk elakkan meroyan, ubat sakit meroyan, cara ubat meroyan, ubat gila meroyan, ubat penyakit meroyan, ubat tradisional meroyan, ubat angin meroyan, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang keguguran, makanan pantang czer, makanan dalam pantang untuk tambah susu, makanan elak sakit meroyan, makanan kawal stress, nutrisi ibu bersalin, diet selepas bersalin, diet selepas bersalin caesar, diet selepas bersalin pembedahan, diet ibu berpantang, diet ibu selepas bersalin, diet ibu setelah melahirkan bayi, diet ibu habis melahirkan anak, diet untuk ibu baru melahirkan baby, tekanan emosi,
Perasaan marah yang tidak terkawal menyebabkan diri mudah termenung keseorangan


Saat kelahiran anak kedua, anak sulung Huda baru berusia 1 tahun. Masih perlukan perhatian dan kasih sayang seorang ibu. Bila keadaan tu rasa serabut dengan keadaan family yang memang dalam masalah time tu. Huda rasa diri Huda ni serba tak terurus, Huda cepat sangat nak naik angin. Cepat sangat nak marah. Sometime bila keadaan reda sikit, Huda termenung je tengok muka anak-anak. Dalam hati tu sayang, saaayanggg sangattt... Kalau boleh tak nak sakiti anak-anak yang masih kecil. Keadaan tu buatkan Huda termenung mencari punca kenapa Huda jadi macam ni. Adakala Huda bercakap-cakap dengan baby seolah-olah meluahkan segala apa yang Huda yang rasa.


4. Bertindak Diluar Kawalan


tanda meroyan selepas keguguran, tanda meroyan dalam pantang, tanda gila meroyan, tanda sakit meroyan, tanda isteri meroyan, tanda awal meroyan, tanda tanda meroyan semasa berpantang, tanda orang meroyan, cara merawat gila meroyan, cara merawat sakit meroyan, cara untuk elakkan meroyan, ubat sakit meroyan, cara ubat meroyan, ubat gila meroyan, ubat penyakit meroyan, ubat tradisional meroyan, ubat angin meroyan, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang keguguran, makanan pantang czer, makanan dalam pantang untuk tambah susu, makanan elak sakit meroyan, makanan kawal stress, nutrisi ibu bersalin, diet selepas bersalin, diet selepas bersalin caesar, diet selepas bersalin pembedahan, diet ibu berpantang, diet ibu selepas bersalin, diet ibu setelah melahirkan bayi, diet ibu habis melahirkan anak, diet untuk ibu baru melahirkan baby, tekanan emosi,
Berfikiran nak bebas dari kehidupan dengan memilih jalan singkat untuk bunuh diri


Bila keadaan mendesak, ditambah dengan tekanan dan emosi yang kurang stabil, ada kalanya kita sanggup buat sesuatu yang diluar kawalan kita. Andai kita tidak waras dan tidak mampu berfikir secara rasional, ada 2 kemungkinan yang boleh terjadi. Pertama, seorang ibu sanggup bunuh diri dan yang kedua, anak menjadi korban. Perkara ni sangat serious. Orang keliling kena awasi tindak tanduk seorang ibu bila dia mendukung anak di tempat yang gelap, tersorok, sunyi atau di tempat yang tinggi. Khuatir ada sesuatu yang tak diingini terjadi.


Syukur masa Huda hampair nak menghempas baby dari tangga, hampir nak campak baby ke dinding, parent huda sentiasa ada berhampiran dengan Huda. So tindakan ni dapat dikawal, Alhamdulillah.


Cara Mengurangkan Symptom Meroyan



1. Ingat Tuhan


So bila seorang ibu tu dalam keadaan tidak terkawal, cepat-cepat ingatkan si ibu ni untuk beristighfar. Kembalikan si ibu dalam keadaan rasional. Ambil anak dari pegangangan si ibu. Selamatkan anak dan tenangkan si ibu tu antara tindakan yang dapat mengawal emosi ibu yang terganggu. In Shaa Allah alunan zikrullah tu dapat melembutkan hati dan membebaskan diri dari bisikan syaitan.


2. Ambil Makanan Seimbang


Ibu kena pastikan sentiasa ambil makanan seimbang dalam diet harian. Make sure badan ibu tu cukup dengan segala nutrisi. Ambil sumber kaborhidrat yang cukup, protein yang tinggi, kalsium yang mencukupi, zat besi untuk tambahkan tenaga, penghasilan sel darah merah yang lebih sihat dan melancarkan peraliran oksigen dalam badan. Vitamin B dan Vitamin C pun sama penting untuk tingkatkan imunisasi badan dan pastikan kita ambil jugak mineral-mineral penting seperti magnesium, copper, boron, fiber dan pastikan ibu minum air yang mencukupi setiap hari.


3. Berjumpa Pakar Psychiatrist


Sekiranya keadaan tak boleh dikawal, sebaiknya bawa si ibu berjumpa pakar psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang lebih optimum. Kerana ni melibatkan emosi atau tekanan perasaan yang memerlukan supporting system untuk membantu mengembalikan ibu dalam keadaan yang lebih waras dan kembali pulih seperti sedia kala.


In Shaa Allah, andai tanda-tanda kemurungan atau symptom penyakit meroyan ni dapat dikesan lebih awal, si ibu tu dapat diselamatkan dari masalah emosi yang lebih rumit.


Makanan Yang Dapat Membantu Meningkatkan Stamina Ibu Bersalin



1. Protein


Kita jangan anggap protin ni untuk tumbesaran sahaja. Sumber protein yang mencukupi ni dapat bantu menghasilkan tenaga yang lebih kuat. Kalau ikut kajian, protein soya antara nutrient yang terbaik untuk menghasilkan sumber protein yang lebih kukuh dan membantu menghasilkan asid amino yang sangat diperlukan oleh badan kita. Bila ada kuantiti asid amoni yang mencukupi dalam badan, metabolisma kita ni In Shaa Allah akan bertambah kuat untuk menghasilkan pemikiran yang lebih fokus. 


2. Zat Besi


Zat besi yang biasanya mudah didapati dalam sayur-sayuran dan buah-buahan ni sebenarnya membantu untuk menghasilkan sel darah merah yang lebih sihat. Darah merah antara sumber tenaga yang sangat penting untuk menghasilkan oksigen yang mencukupi ke seluruh badan kita. Andai sel darah merah kita berkurangan dalam badan, khuatir darah tak mampu menghasilkan oksigen yang cukup dan ini akan mengganggu sistem saraf otak untuk berfungsi dengan lebih baik. 


3. Kalsium


Kalsium ni bukan sahaja bantu untuk kuatkan tulang dan gigi. Malah calcium ni membantu untuk melancarkan pergerakan otot, mempercepatkan penyembuhan luka dan menggalakan degupan jantung yang lebih sihat. Dengan adanya kandungan kalsium yang tinggi dalam badan, ianya membantu melancarkan komunikasi antara badan kita dan otak sekaligus. So setiap tindakan kita ni akan mudah diproses oleh otak kita untuk bertindak dengan lebih waras.  


4. Omega 3


Omega 3 ni kaya dengan DHA dan EPA. Mudah didapati dalam sumber makanan seperti ikan dan telur. Tapi kualiti omega dari ikan merah ni antara yang terbaik untuk membantu menghasilkan minda lebih cergas, daya ingatan yang lebih kuat dan mengurangkan symptom keradangan saraf.


5. Vitamin B dan Vitamin C


Vitamin B dan Vitamin C ni sebenarnya membantu menguatkan imunisasi badan. Kandungan vitamin B yang sangat lengkap dapat membantu mengawal tekanan saraf dan mengurangkan stress dan ditambah dengan kehadiran vitamin C ni pulak dapat membantu memberikan ketenangan saraf untuk mengelakkan diri kita dari mengalami migrain atau sakit kepala yang melampau.


6. Trans Resveratrol


Trans resveratrol ni bukan saje bantu untuk anti aging. Tapi.. sangat penting untuk bertindak sebagai anti inflammatory atau bahasa mudahnya berfungsi seperti pain killer. Dalam keadaan stress atau tertekan, paru-paru kita berkembang lebih cepat tu yang senang kena sesak nafas. Degupan jantung pulak semakin laju buat rasa hampir nak pitam. Stress melampau ni boleh memudaratkan kesihatan saraf kita dan dengan adanya kandungan anti inflammatory dalam pemakanan harian kita, sedikit sebnayak membantu mengurangkan keradangan saraf dan mengurangkan kesakitan pada saraf kita jugak. Mascudine grape antara anggur yang tinggi kandungan resveratrol.


In short, ibu baru lepas bersalin sangat-sangat perlukan lebihan tenaga. Kudrat yang ada dah habis digunakan untuk melahirkan seorang bayi. So untuk menggantikan tenaga-tenaga yang hilang ni, ibu baru lepas bersalin perlukan rehat yang cukup dan sumber nutrient yang mencukupi untuk tampung bekalan tenaga yang dah berkurangan tu. 


Atas faktor ni la, ibu-ibu baru lepas bersalin sangat tak digalakkan untuk memikirkan hal-hal yang merumitkan seperti masalah menguruskan anak la, masalah nak buat kerja rumah la. Sume masalah berat ni akan mengganggu emosi ibu jika terlalu memikirkan untuk diselesaikan dalam keadaan yang kurang bermaya sehingga bertukar menjadi stress yang diluar kawalan. Para suami kena main peranan penting dan perhatikan setiap perubahan tingkah laku si isteri. 


Ada kalanya perubahan tingkah laku ni, seorang isteri atau ibu baru bersalin ni tak tahu pun yang dia dalam symptom meroyan. Andai dibirkan tanpa rawatan, khuatir masalah sakit jiwa atau tekanan perasaan ni akan mengakibatkan penyakit kemurungan yang berpanjangan. Orang keliling please ambil serius benda ni. Cegah itu lebih baik dari merawat. Ambil berat dan jangan sesekali biarkan si ibu ni bersendirian. Bawa ibu ni keluar berjalan-jalan atau hirup udara segar sebagai terapi untuk tenangkan perasaan si ibu yang baru bersalin. 


Oh ya andai para ibu nak try supplement anti stress atau set vitamin untuk ibu berpantang, boleh hubungi Huda di 018 207 6769 atau menerusi whatsapp di www.wasap.my/+60182076769. In Shaa Allah Huda bantu syorkan vitamin terbaik buat para ibu yang sukakan kesihatan jangka panjang 😊


set vitamin anti stress shaklee, set stress shaklee, vitamin untuk hilangkan stress, suplemen untuk menghilangkan stress, vitamin untuk menghilangkan stress, vitamin anti stress, vitamin b anti stress, vitamin boost anti stress, vitamin b5 anti stress, vitamin b1 anti stress, set vitamin anti stress shaklee, makanan untuk kawal stress, makanan untuk kawal kemurungan, nutrisi terbaik untuk stress, nutrient for stress relief, nutrient stress tolerance, nutrient for body, stress relief foods and drinks, stress relief food supplements, stress relieving foods, stress relieving foods list, makanan untuk kemurungan, makanan untuk hilangkan stress, makanan untuk kurangkan stress, makanan untuk elak stress, makanan untuk orang stress, makanan untuk meredakan stress, makanan untuk mengurangi stress, supplement for stress and anxiety, supplement for stress and fatigue, hormone,
Set vitamin anti stress shaklee membantu mengurangkan tekanan atau mengelakkan kemurungan


set berpantang sihat semulajadi, set milk booster, vitamin seimbang untuk ibu menyusukan anak, cara mudah sembuhkan luka bersalin czer, cara tingkatkan stamina, tiada alahan walaupun tidak mengambil ubat doktor, cara nak menyusukan anak secara eksklusif lebih dari 2 tahun, proses tambahkan susu badan, kacip fatimah moden, herba tidak pahit, rawatan tradisional, cepat kurus walau baru bersalin, tidak sakit belakang ketika mengandung, ibu hamil tidak mengalami masalah kerap naik tangga, tips baby mudah kenyang dan tidur lena di waktu malam, khasiat soya naikkan seri muka, omega kurangkan radang kulit, ostematrix kurangkan sakit sendi, bcomplex elak rambut cepat gugur, vitamin c kuatkan gigi dan gusi, vitalea bekalkan makanan lengkap semua jenis vitamin dan mineral, cara tegangkan payudara dan alfafa jamu perapat moden,
Set vitamin Shaklee ni membantu memberikan sumber nutrisi yang cukup lengkap untuk ibu berpantang dan menyusukan bayi


Sharing is Caring
Semoga info yang Huda share ni bawa manfaat pada semua


Huda Kamil
Perunding Vitamin Sihat
018 2017 6769


No comments:

Powered by Blogger.