Mengapa Ibu Berpantang Dan Menyusukan Bayi Perlu Mengambil Suplemen Tambahan?

Persoalan yang mungkin timbul dikalangan ibu berpantang, perlu atau tidak suplemen tambahan itu diambil sebagai makanan rutin untuk tingkatkan kesihatan badan? Kebanyakan wanita berpantang ni berpegang pada konsep tradisi turun temurun. Ada makanan yang dimakan dan ada jugak yang tidak. Namun perlu kita kaji dan buat research sedikit mengenai kondisi makanan kita sekarang ini termasuk ubatan yang diambil selepas bersalin.


Ubatan yang diberikan oleh pakar perubatan tu perlu dimakan sepanjang berpantang untuk elakkan berlakunya pembentukan darah beku atau berlakunya pendarahan berlebihan ketika berpantang sendiri di rumah. Sekarang ni, ibu-ibu yang bersalin secara czer akan dibekalkan ubat suntikan untuk disuntik sendiri sebaik keluar dari hospital. Ha ni salah satu initiatif pihak hospital untuk menjaga keselematan dan kesihatan ibu yang baru lepas bersalin secara czer.


Oh ya... sambil-sambil makan ubat doktor ni boleh ke dicampur sekali dengan jamu? Ha kebanyakan doktor sekarang ni tidak berapa menggalakkan pengambilan jamu kerana khuatir akan berikan kesan pada kesihatan bayi yang masih menyusu badan. Malah digalakkan untuk mengambil jamu sebaik baby sudah berhenti dari menyusu badan. Malah sangat digalakkan untuk ibu berpantang mengambil nutrisi zat seimbang.


Yes memang kebanyakan makanan ada pantang larang untuk ibu berpantang. Tidak semua makanan akan dimakan. Namun dinasihatkan untuk mengambil makanan yang sihat seperti mengambil makanan yang direbus, dikukus ataupun dibakar. Ha ni khusus buat ibu yang benar-benar menjaga amalan pemakanan ketika berpantang tau. Macam Huda ni dah terbiasa makan tanpa sebarang pantang hihi.


suplemen untuk otak anak, suplemen untuk otak cerdas, suplemen untuk otak kanak-kanak, suplemen untuk ibu menyusui, suplemen untuk ibu dalam pantang, vitamin untuk ibu menyusu, manfaat vitamin untuk ibu berpantang, perlunya vitamin bagi ibu menyusukan anak, vitamin membantu pertumbuhan bayi  yang lebih sihat, ubat berpantang terbaik, ubat berpantang selepas bersalin, makanan orang pantang gugur, makanan orang pantang bedah, makanan orang pantang czer, makanan untuk orang menyusukan anak, makanan untuk tambahkan susu ibu, makanan untuk tambahkan darah, makanan untuk tambahkan berat badan bayi, makanan untuk kuatkan gigi, makanan untuk kuatkan lutut, makanan untuk kuatkan rahim, makanan untuk kuatkan tulang, makanan untuk kuatkan ingatan, makanan untuk kuatkan imunisasi badan, makanan untuk kuatkan imun, makanan untuk kuatkan daya ingatan, makanan kuatkan minda anak,
Makanan yang lengkap dengan zat vitamin dan mineral ni sedikit sebanyak membantu pertumbuhan minda anak kita untuk menjadi lebih aktif dan lebih cerdas


Tapi ibu-ibu jangan fikirkan untuk cantikkan diri sendiri saje tau. Anak kita pun kena dijaga dari sudut pemikiran dan tumbesaran. Sebab tu digalakkan untuk para ibu mengambil suplemen tambahan untuk bantu kuatkan imunisasi badan dan tingkatkan kesihatan diri kita dan anak kita jugak. Suplemen ni hanya mengandungi khasiat vitamin dan mineral. So, sangat sesuai untuk baby yang masih menyusu badan ni 😊


Mesti you all nak tahu vitamin apa yang perlu diambil oleh ibu berpantang dan masih menyusukan bayi ni kan? Hihi. Jom scroll ⟱


Vitamin Yang Diperlukan Selepas Melahirkan Anak



1. Vitamin A


Baby kita ni bila dah dilahirkan sangat perlukan vitamin A sebabnya dalam badan baby ni sendiri memang dah kurang vitamin A. So, dari breast milk ni la baby ni nak dapatkan sumber vitamin A untuk kuatkan imunisasi badan dan tingkatkatkan keupayaan mata untuk melihat dengan lebih jelas.


2. Vitamin C


Baby kita ni sangat fragile. Sistem imunisasi pun belum cukup kuat untuk lawan penyakit. So bila ibu-ibu ambil tambahan vitamin C setiap hari, In Shaa Allah dapat membantu pembentukan gigi dan gusi yang lebih sihat. Pada masa yang sama dapat tingkatkan imunisasi badan ibu dan bayi yang baru dilahirkan.


3. Vitamin B12


Dari susu badan ni jugak la, baby kita perlukan nutrisi vitamin B12 untuk tingkatkan kualiti kesihatan saraf dan bantu pembentukan darah yang lebih sihat. Peredaran darah dalam badan pun akan berjalan dengan ldebih lancar In Shaa Allah.


4. Kalsium


Kalsium ni lagi la sangat diperlukan oleh ibu dan baby yang masih menyusu. Kita ni perlukan jugak kekuatan tulang dan sama jugak la dengan baby. Baby ni tersangat la fragile tulangnya. Bila badan si ibu kurang kalsium, khuatir baby turut dapat kesan kekurangan kalsium dalam badan. 


5. Multivitamin


Ha multivitamin ni apa ye? Senang cite sejenis vitamin yang lengkap dengan sumber vitamin dan mineralnya sekali. Satu package gitu. Dengan adanya multivatimin untuk ibu menyusu dan berpantang ni lagi mudah la para ibu mendapatkan khasiat vitamin dan mineral khusus untuk keperluan ibu dan bayi. Bayi bertambah sihat tubuh badan dan si ibu ni pulak bertambah tenaga dalam badan. So kurang la alami penyakit cepat letih, lesu atau mengalami masalah sakit lutut selepas bersalin.


6. DHA dan EPA


Baby kita ni walau baru lahir masih perlukan daya pemikiran yang cergas untuk berfikir dan mengenali orang sekelilingnya. Tanpa nutrisi DHA dan EPA yang mencukupi, rasanya mampu ke sel otak baby ni berhubung antara satu sama lain? Ingin diingatkan ibu yang baru lepas bersalin ni pun ada kalanya mengalami syndrome short memory. Almaklum la banyak sel-sel dan saraf kita yang terputus ketika bersalin hihi.


7. Protein


Emm selain dari kalsium, protein pun kena cukup tau. Sebabnya protein ni bantu tumbesaran baby. Bantu bina otot dan tubuh badan baby dengan lebih kuat dan sihat. Siapa yang suka baby kita mudah dapat penyakit berjangkit kan? Bila sistem pertahanan baby lemah dengan tumbesaran yang terbantut akan menyukarkan baby kita untuk bergerak dengan lebih aktif dan paling membimbangkan jika berat badan baby ni berkurangan dari level tumbesaran normal.


Kesihatan ni bukan saja tertumpu pada fizikal je.. kesihatan dalaman dan emosi pun kena dijaga. Bila lepas bersalin ni macam-macam boleh dialami. Risiko tetap akan ada bagi ibu yang berpantang sendiri. So persiapkan diri dengan ilmu berpantang dan menysusu barulah kehidupan dapat dijalani dengan lebih teratur. Urutan lepas bersalin jangan skip tau. Must do it to keep ourselves healthy 😊


Berpantang la secara sihat dan pastikan makanan harian kita lengkap dengan segala sumber vitamin yang diperlukan oleh baby kita. Sian baby kita, badan belum cukup zat dan nutrisi. So kita sebagai ibu kena sediakan nutrisi tu dalam badan kita. Barulah kita dan baby cergas bahagiaaaa...!! 


Tak tahu nak pilih vitamin apa?? Huda kan ada. Boleh tanya menerusi telephone call di 018 207 6769 atau hubungi Huda terus menerusi whatsapp di www.wasap.my/+60182076769 untuk dapatkan info yang lebih tepat mengenai set vitamin khusus untuk ibu berpantang dan menyusukan bayi.


suplemen untuk otak anak, suplemen untuk otak cerdas, suplemen untuk otak kanak-kanak, suplemen untuk ibu menyusui, suplemen untuk ibu dalam pantang, vitamin untuk ibu menyusu, manfaat vitamin untuk ibu berpantang, perlunya vitamin bagi ibu menyusukan anak, vitamin membantu pertumbuhan bayi  yang lebih sihat, ubat berpantang terbaik, ubat berpantang selepas bersalin, makanan orang pantang gugur, makanan orang pantang bedah, makanan orang pantang czer, makanan untuk orang menyusukan anak, makanan untuk tambahkan susu ibu, makanan untuk tambahkan darah, makanan untuk tambahkan berat badan bayi, makanan untuk kuatkan gigi, makanan untuk kuatkan lutut, makanan untuk kuatkan rahim, makanan untuk kuatkan tulang, makanan untuk kuatkan ingatan, makanan untuk kuatkan imunisasi badan, makanan untuk kuatkan imun, makanan untuk kuatkan daya ingatan, makanan kuatkan minda anak,
Set nutrisi ibu berpantang Shaklee membantu meningkatkan tenaga ibu menyusu dan bantu menguatkan imunisasi bayi


Salam Sayang 💖


Huda Kamil
Perunding Vitamin Sihat
018 207 6769

No comments:

Powered by Blogger.