5 Cara Penjagaan Bersalin Czer Semasa Dalam Pantang

Hi kali ni Huda nak share sikit 5 cara penjagaan bersalin czer semasa dalam pantang. Baru-baru ni ada yang bertanya macam mana Huda jaga luka pembedahan selepas bersalin secara czer. Ha ibu yang baru first time bersalin secara pembedahan ni mesti rasa seriau nak mandi atau nak bangun dari katil, betul tak? Risau dan bimbang takut jahitan tu terbukak la, ada kesan nanah la dan macam-macam lagi yang dibimbangkan.


Hihi Huda pun tak terkecuali dengan perasaan bimbang macam tu. Of course sebaik keluar dari bilik pembedahan tu, kita tak rasa pape. Setakat pening, mata tak larat nak bukak tu perkara biasa. Kesan bius tu belum sepenuhnya hilang. Mahu lepas 3 hari baru okay sikit. Boleh la bangun perlahan-lahan nak ke toilet atau berjalan sana sini hihi.


senaman kegel selepas bersalin czer, cara penjagaan bersalin caesar, cara penjagaan bersalin secara pembedahan, cara penjagaan bersalin operation, cara penjagaan luka bersalin, cara penjagaan ibu bersalin pembedahan, tips bersalin czer, cara penjagaan pantang czer, cara penjagaan pantang selepas bersalin, cara penjagaan pantang ceaser, tips penjagaan dalam pantang, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang bersalin bedah, vitamin ketika berpantang, vitamin ibu bersalin, vitamin ibu berpantang, vitamin untuk ibu berpantang, vitamin untuk ibu bersalin secara pembedahan, vitamin c untuk ibu berpantang, vitamin c untuk ibu bersalin czer, vitamin shaklee untuk ibu berpantang, vitamin untuk ibu lepas bersalin, vitamin c shaklee untuk ibu berpantang, cara berpantang czer, cara berpantang sendiri, cara berpantang orang melayu, cara berpantang 44 hari, cara berpantang tradisional, cara betul,
Perkongsian dari pengalaman sendiri. Amalan penjagaan dengan menggunakan 5 cara selamat untuk berpantang dan sesuai untuk ibu yang bersalin secara czer


5 Cara Penjagaan Pantang Ketika Bersalin Secara Czer



Okay, now Huda nak kongsi 5 cara penjagaan pantang ketika bersalin secara czer. What is the best way to take care of your cut?


1. Cara Selamat Bangun Tidur


Untuk pastikan kesan operate tu tak berapa sakit bila nak bangun atau duduk, pastikan masa kita bangun dari baring atau tidur tu jangan kita bangun secara menegak macam tu, kena bangun secara mengiring ke kanan atau ke kiri supaya perut kita tu tak ada la rasa pressure yang kuat. Macam tu jugak la bila nak duduk dan bangun berdiri, make sure mengiring. Luka masih baru kena berhati-hati. Jahitan tu belum kering sepenuhnya. Bimbang mudah terluka kalau salah cara.


2. Cara Menjaga Jahitan Caesar


Nak jaga luka jahitan caesar tu, jangan la disapu iodin atau apa-apa jenis krim. Jahitan masih basah kan... khuatir bila terlalu lembap ada jangkitan lain la pulak huhu. So tiap kali tempat luka tu terkena air ke apa, just guna tisu kering dan dap.. dap.. atas tempat jahitan tu. Jangan tonyoh atau lap deras sangat. Lap perlahan-lahan. Just tekan-tekan je tisu tu secara lembut sampai hilang kesan titisan air. Jangan sampai takut nak mandi tau. 


3. Cara Menjaga Peranakan


Okay sebaik lepas bersalin. Kita mesti nak jaga bahagian peranakan betul tak? Cara paling mudah, amalkan senaman kegel. Senang sebut senaman kemut seperti tahan kencing. Maaf yea guna word ni. Nak bagi mudah faham hihi. Kalau rajin buat la setiap 5 minit atau 10 minit. Jangan tak buat langsung dalam tempoh seminggu. Hari-hari kena buat. Ni pun salah satu cara untuk lancarkan darah dan membantu merapatkan semula bahagian vagina wanita selepas bersalin. Emm senaman kegel ni jugak dapat kuatkan otot pelvic kita tau. So tak ada la rasa nak terkuncil je hihi.


4. Cara Berpantang Czer


Macam kita ni dah kata orang Melayuuu... tak pernah lepas dari berpantang. Even bersalin secara czer, still kena berpantang. Cuma jangan too drastik buat urutan bertungku. Huda memang tak berani nak bertungku. Lepas setahun baru la berani bertungku hihi. Sebabnya kesan jahitan yang masih baru patutnya dielakkan untuk diberi tekanan yang kuat. Andai nak pakai bengkung sekalipun, gunalah bengkung yang sesuai untuk bersalin czer. Tali bengkung seeloknya dilonggarkan sikit pada bahagian jahitan tu. Macam Huda, Huda guna bengkung strap hihi. Ikut kesusaian tau. Setengah orang takut lembap hihi. Yang penting kena sesuai dengan cara kita dan tak membahayakan luka jahitan. Tu je..


5. Cara Jaga Pemakanan Selepas Bersalin Cser


Okay untuk bab jaga makan ni.. tak adalah sampai kena berpantang teruk sangat. Macam Huda, Huda makan je ayam, ikan haruan tu sume. Silap Huda sebab tak tahu.. Huda makan ikan haruan sebaik selepas jalani pembedahan hihi. Syukur tak ada masalah pape. Sepatutnya kena dilewatkan. Ada orang cakap seeloknya selepas sebulan hihi.


Tapi kalau you all takut atau khuatir bahagian luka dalaman tu jadi berlapis-lapis, jangan la telan gamat atau ikan haruan terlalu banyak. Macam Huda, Huda elakkan makan gamat sebab geli dan tak berani nak telan hihi. Huda just limit kan makan ikan haruan sebanyak 7 kali sahaja. Tu pun secara berselang-seli selepas 3 hari dari pemakanan ikan haruan yang pertama. That means hari pertama huda makan bahagian kepala selang 3 hari Huda makan bahagian ekor pulak. So berterusan sampai 7 kali then Huda stop. 


Selebihnya, Huda amalkan pengambilan supplement untuk kuatkan antibodi selepas bersalin secara czer. Huda amik supplement multivitamin lengkap dengan vitamin dan mineral untuk bantu tambahkan tenaga. Pastu Huda amalkan makan B complex dan vitamin C untuk bantu cantikkan sel darah merah dan bantu kuatkan imunisasi badan melawan penyakit. Then Huda tambah alfafa dalam pemakanan berpantang untuk bantu banyakkan susu badan dan bantu pulihkan kesihatan miss v jugak hihi. Last sekali Huda amik zinc untuk bantu percepatkan sembuhan luka dalaman. 


Kalau makan ikan haruan ni biasanya bahagian luar tu yang cepat kering dan bahagian dalam tu tak berapa sure macam mana. So Huda amik zinc untuk bantu penyumbuhan luka secara menyeluruh. So bila ada gabungan vitamin dan pemakanan sihat dengan diet seimbang, Alhamdulillah Huda tak ada masalah untuk bersalin secara normal selepas setahun bersalin czer. Syukur Alhamdulillah ๐Ÿ˜Š Untuk tips penjagaan ni.. Huda ada share dalam video ni. Thank you for watching ๐Ÿ˜‚




So ni result yang Huda perolehi selepas mengamalkan tips penjagaan bersalin czer ni secara konsisten. Oh ya selain dari usaha, jangan lupa berdoa dan bertawakal pada Allah. Huda amalkan buat solat hajat setiap kali selepas lakukan solat Fardhu. Huda mintak pada Allah untuk mudahkan proses bersalin kali kedua ni secara normal walaupun usia bersalin tu berselang hanya setahun. Walau dugaan bersalin normal tu agak berat dan masih tak lepas dari jahitan, Huda tetap bersyukur asalkan bukan lagi jalani proses bersalin secara pembedahan. 


Syukur alhamdulillah bersalin untuk kali ketiga masih lagi normal walaupun kena jalani proses bersalin secara induce. But still kena jahit jugak huhu. Yang penting Syukur sesangat sebabnya masih mampu bersalin secara normal. Until now Huda amalkan makan vitamin favourite, zinc dan ostematrix untuk kuatkan tulang, bantu kurangkan masalah sakit sendi dan bantu untuk pulihkan kesihatan dalaman hihi.


senaman kegel selepas bersalin czer, cara penjagaan bersalin caesar, cara penjagaan bersalin secara pembedahan, cara penjagaan bersalin operation, cara penjagaan luka bersalin, cara penjagaan ibu bersalin pembedahan, tips bersalin czer, cara penjagaan pantang czer, cara penjagaan pantang selepas bersalin, cara penjagaan pantang ceaser, tips penjagaan dalam pantang, makanan pantang selepas bersalin, makanan pantang bersalin bedah, vitamin ketika berpantang, vitamin ibu bersalin, vitamin ibu berpantang, vitamin untuk ibu berpantang, vitamin untuk ibu bersalin secara pembedahan, vitamin c untuk ibu berpantang, vitamin c untuk ibu bersalin czer, vitamin shaklee untuk ibu berpantang, vitamin untuk ibu lepas bersalin, vitamin c shaklee untuk ibu berpantang, cara berpantang czer, cara berpantang sendiri, cara berpantang orang melayu, cara berpantang 44 hari, cara berpantang tradisional, cara betul,
Set basic berpantang czer Shaklee membantu mengembalikan kesihatan dalaman secara semulajadi


Andai you all nak try jugak vitamin yang Huda sentiasa amalkan sepanjang berpantang czer ni, Huda boleh bantu recommend vitamin yang sesuai untuk mempercantikkan lagi bahagian dalaman badan. Bila kesihatan kita terjaga, In Shaa Allah segala aktiviti harian kita dapat berjalan lancar dengan Izin-Nya. Sama-sama kita berusaha untuk meningkatkan kesihatan diri selepas bersalin ๐Ÿ˜Š


Boleh hubungi Huda di 018 207 6769 atau whatsapp Huda di www.wasap.my/+60182076769. Huda akan bantu untuk berikan perkhidmatan cara makan vitamin yang terbaik In Shaa Allah. Sebabnya vitamin Shaklee ni tidak mengandungi sebarang bahan kimia berbahaya. Selamat untuk jangka panjang dan diproses secara semulajadi. Terjamin halal dan diluluskan oleh badan kerajaan especially from JAKIM and KPDNKK. In Shaa Allah, boleh digunakan tanpa was-was dan tiada sebarang keraguan. Huda tak jamin effect yang serta-merta, cuma effect tu akan nampak in a long term asalkan kita amalkan secara konsisten ๐Ÿ˜Š 


Jom Sihat With


Huda Kamil
Perunding Vitamin Sihat
Shaklee ID: 1215407
018 207 6769

No comments:

Powered by Blogger.