Selamatkah Ibu Menghidap TB Breastfeeding Atau Menyusukan Baby Secara Direct Contact?

This time kita sentuh topik berkaitan penyakit TB. Adakah selamat seorang ibu itu breasfeeding anaknya tatkala dirinya sendiri positive TB? Jawapannya, tidak selamat. Kenapa? Direct contact ni macam-macam boleh jadi. Penyakit TB ni mudah tersebar melalui mulut dan hidung. Jadi bila kita bersin, batuk atau bercakap, secara tak langsung virus TB yang dipanggil kuman Mycobacterium Tuberculosis mudah tersebar dan mudah berjangkit pada sesiapa yang ada berdekatan dengan kita.


Memang sedih nak berpisah dengan anak kita yang masih baby ni. Direct contact ni ada personal touch yang susah kita nak explain. Faham sangat perpisahan macam ni boleh buat ibu down. Tapi ibu-ibu pun kena faham dan kena berkorban demi kesihatan bayi kita ni. Sebab tu digalakkan sesangat ambil rawatan secepat yang mungkin. Andai sistem badan kita kuat, virus TB ni boleh hilang dalam tempoh 2 minggu macam tu. Jadi bila doktor dah diagnose badan kita ni free TB, boleh la kita pegang baby kita sepuas-puasnya.


masalah ibu menyusu hidap penyakit tb, penyakit tb pada ibu menyusu, boleh ibu hidap tibi susukan anak, tb precautions, tips untuk ibu menyusu, cara mencegah penyakit tibi, cara mencegah jangkitan tibi, cara untuk mencegah penyakit tibi, cara penjegahan tibi, cara mencegah sakit tibi, tips elak bayi berjangkit tb, cara elak bayi berjangkit penyakit tibi, is it safe to breastfeed if i have tuberculosis, can parasites be transmitted through breast milk, can be viruses be passed through breast milk, pantang larang ibu menyusu, ibu menyusu makan panadol, kesan ibu tibi kepada bayi, kesan ibu tb menyusukan anak, kesan ibu menyusu makan ubat, kesan tibi pada ibu menyusukan anak, kesan makan ubat penyakit tibi, bahayakah tb pada anak, susu ibu beri kesan pada bayi,
Saya pesakit TB, adakah selamat jika saya menyentuh dan breastfeed anak saya sendiri?


Langkah Pencegahan TB Pada Baby



1. Pump Susu


Jangan simply ambil risiko give direct breastfeeding kat baby ye. Tunggu betul-betul sihat. Selagi tak sihat, please pump dan buat bekalan susu untuk baby kita.


2. Minta Bantuan Orang Lain


Minta bantuan orang lain untuk jaga dan susukan anak kita sebabnya kita tak nak anak kita yang masih kecil kena jangkitan virus TB ni. Badan bayi yang masih kecil ni boleh dikatakan antibodi masih lemah. Tahap imunisasi pun masih rendah. Andai terkena jangkitan TB ni, khuatir virus TB mudah masuk dalam darah dan alirkan kuman ni ke seluruh badan. Nauzubillah harap dijauhkan anak-anak kita dari penyakit TB yang berisiko macam ni.


2. Basuh Tangan Bersih-bersih


Orang yang bantu susukan anak kita ni pun kena make sure basuh tangan bersih-bersih. Kalau perlu gunakan sanitize untuk cegah kuman TB ni dari tersebar. Ibu pun sebelum pump sendiri, kena basuh tangan bersih-bersih untuk elak kuman dari tersebar pada mana-mana alat yang kita gunakan.


Adakah Air Susu Ibu TB Ni Selamat?



Maybe ada yang nak tanya air susu dari ibu yang ada TB ni selamat ke untuk baby minum? Of course selamat. Air susu ni bukan pembawa jangkitan TB. Cuma tangan yang mungkin ada kesan air liur atau hingus ke andai terkena pada susu yang kita perah ni maybe boleh berjangkit. Sebab tu disarankan guna pump automatik dan basuh tangan sampai betul-betul bersih.


Walau apa pun, ibu-ibu yang ada penyakit TB ni jangan risau tau. Alhamdulillah sekarang ni ada rawatan yang selamat untuk ibu yang masih menyusukan bayi. Walau under treatment, air susu tu masih selamat untuk diberi minum pada baby. Yang penting... jaga kesihatan diri, jalani rawatan ikut jadual yang ditetapkan. Andai perlu jalani rawatan di hospital, please do so.


In Shaa Allah lebih kurang 2 minggu rawatan dan result menunjukkan negative sputum culture, ibu-ibu selamat untuk menyusukan anak secara breastfeeding seperti biasa 😊

No comments:

Powered by Blogger.