6 Makanan Yang Sesuai Buat Ibu Menyusukan Bayi Turunkan Berat Badan Tanpa Menjejaskan Kualiti Susu Ibu

Sedihnya bila dengar luahan ibu menyusukan bayi ni nak turunkan berat badan tapi tak tahu diet sihat macam mana yang boleh diamalkan. Actually makanan harian yang kita makan ni boleh dijadikan sebagai diet seimbang bantu turunkan berat badan dan pada masa yang sama tidak menjejaskan kualiti kandungan susu ibu.


Kita ni sometime cukup bimbang kalau baby yang menyusu ni kurang zat makanan penting untuk tumbesaran otak dan badan. Masing-masing berlumba-lumba nak dapatkan kualiti kesihatan yang optimum. Tapi tu la fat in the body makin lama makin bertambah. Baju pulak makin lama makin bertambah saiznya. Sedih bila tengok keadaan diri sendiri selepas bersalin. Berkilo-kilo naiknya. Aduhaiiiii... 😢


cara menurunkan berat badan dengan cepat, cara menurunkan berat badan dalam seminggu, cara menurunkan berat badan dalam sebulan, cara menurunkan berat badan dengan cepat dan berkesan, cara menurunkan berat badan dengan betul, cara menurunkan berat badan selepas bersalin, cara menurunkan berat badan tanpa bersenam, cara menurunkan berat badan secara sihat, makanan bantu bakar lemak, makanan untuk kuruskan lengan, makanan untuk kuruskan peha, makanan untuk kuruskan pipi, makanan untuk kuruskan perut, makanan untuk kurus cepat, makanan untuk kuruskan badan selepas bersalin, foods for losing weight among breastfeeding mom, foods for dietary fiber , food for diet plan, foods for dieting person, foods for diet, makanan bantu ibu menyusu kurangkan berat badan, teknik ibu menyusu boleh kuruskan badan dengan selamat dan berkesan,
Terdapat 6 jenis pemakanan yang dapat membantu ibu baru lepas bersalin turunkan berat badan dengan lebih cepat tanpa jejaskan proses penyusuan bayi


6 Makanan Bantu Ibu Menyusukan Bayi Turunkan Berat Badan Tanpa Jejaskan Kualiti Susu Ibu 



Diet seimbang dengan julat makanan sihat untuk ibu dan bayi ni sangat-sangat perlu untuk dijaga. Jangan sampai terkurang nutrien penting untuk tingkatkan tumbesaran tubuh dan otak bayi. Lagi satu ibu yang baru lepas bersalin ni pun kena jaga pemakanan. Pastikan makanan yang dimakan tu menambahkan jumlah darah merah dan membantu meningkatkan tahap imunisasi badan kita. 




  1. Makan makanan yang tinggi dengan khasiat omega3
  2. Makan makanan yang mengandungi khasiat protein yang tinggi
  3. Makan makanan yang tinggi dengan kandungan kalsium
  4. Makan makanan yang tinggi dengan zat besi
  5. Makan makanan yang lengkap dengan kandungan karbohidrat
  6. Makan makanan yang kaya dengan khasiat vitamin dari buah dan sayuran 



1. Omega 3


Omega3 ni sebenarnya membantu menyerap lebihan kolestrol yang ada dalam tubuh badan kita serta mengelakkan terjadinya sumbatan pada saluran darah. Pendek kata dengan kehadiran omega3, perjalanan darah akan menjadi bertambah lancar dan menyumbang pengaliran oksigen yang lebih baik dalam tubuh badan kita.


2. Protein


Khasiat protein yang tinggi ni membantu pembinaan otot dan tubuh yang lebih sihat pada ibu dan juga bayi yang masih menyusu. protein ni ada banyak function untuk sistem tubuh yang lebih sihat. Tubuh badan kita perlukan tenaga extra lebih-lebih lagi bagi ibu yang masih menyusukan bayi berkali ganda perlukan tenaga untuk hasilkan susu badan yang berkualiti. So that's why kena ada sumber protein yang cukup tinggi.


3. Calcium


Kalsium ni cukup sinonim untuk tingkatkan ketahanan dan kekuatan tulang, gigi dan gusi agar tidak cepat rosak atau mudah mendapat penyakit osteoporosis. Kalsium ni amat-amat diperlukan bagi ibu menyusu untuk memastikan khasiat susu dan tubuh badan ibu itu sendiri kuat dari segi stamina dan  juga mempunyai tahap imunisasi yang tinggi untuk melawan penyakit.


4. Iron  


Zat besi ni antara nutrient yang membantu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Ha bila tenaga banyak yang dihasilkan, In Shaa Allah segala aktiviti harian terasa mudah untuk dilakukan. Penghasilan tenaga yang baik buatkan diri kita kurang rasa letih, elakkan diri dari kurang bermaya atau kemurungan. Zat besi menyediakan sejenis enzim yang dapat mengelakkan berlakunya pendarahan beku sehingga menyebabkan sumbatan pada aliran darah yang boleh menjejaskan tahap kesihatan diri kita.


5. Carbohydrate


Kabohidrat ni walaupun menyumbang tenaga malah masih mampukan untuk hasilkan gula dalam darah. Gula ni penting untuk tingkatkan stamina badan kita. Namun harus berhati-hati, kandungan gula yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan mudah untuk mendapat penyakit kencing manis. Andai tiada langsung kandungan gula dalam darah boleh jadikan diri hypo atau tekanan darah yang sangat rendah pun bahaya jugak. Oksigen sukar untuk dialirkan ke seluruh badan. Jadi ambillah amount yang betul-betul diperlukan ikut pada keperluan kalori yang sesuai bagi ibu yang menyusukan bayi.


6. Vitamins


Kandungan vitamin ni sangat mudah nak dapat jika kita rajin dan suka makan buah dan sayur yang cukup untuk keperluan harian badan kita. Dari sayur ni ada sumber vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6 dan vitamin B12. Sama jugak dengan buah-buhan ada kandungan potassium, vitamin C, carbohydrate, iron dan banyak lagi sumber vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh badan kita. Jangan dilupa yeaa... semua buah dan sayur ni tinggi dengan serat atau lebih mudah disebut fiber sebagai sumber serapan yang terbaik untuk tingkatkan sistem pelawasan dalam badan kita.


Ha.. bila digabungkan semua zat vitamin dan mineral, rasanya badan kita akan jadi makin berat atau makin ringan? Of course makin ringan. Sebabnya kita guna segala zat dan keperluan mineral harian pada saat yang sesuai. Penghasilan susu ibu yang mencukupi sebenarnya menyumbang kepada penghasilan tenaga yang lebih banyak. Badan kita akan bekerja dengan lebih kuat untuk hasilkan tambahan susu badan yang baru. Ni la istimewanya khasiat susu ibu menyumbang pada penurunan berat badan secara semulajadi. 


Suka tak andai Huda kongsikan pengalaman Huda yang berjaya turunkan berat badan sebaik selepas berpantang? Hihi ni amalan yang sering Huda lakukan. 



  • Melakukan penyusuan susu ibu secara eksklusif
  • Melakukan senaman ringan untuk singkirkan lemak berlebihan dari badan
  • Mengambil supplement tambahan untuk kuatkan imunisasi dan stamina badan


Oh ya.. dari bahan bacaan yang Huda baca, ibu yang menyusukan bayi ni perlukan 300 hingga 500 calories setiap hari untuk menghasilkan susu badan yang mencukupi buat bayi dari seawal usia 1 hari sehinggalah mencecah umur 2 tahun. In Shaa Allah dengan adanya azam untuk menyusukan bayi secara eksklusif ni dapat bantu penurunan berat badan dengan cara yang lebih sihat.


Suplemen Untuk Kuruskan Badan Yang Sesuai Bagi Ibu Menyusukan Bayi



Okay Huda ada sebut pasal vitamin yang Huda amalkan. Ni Huda nak share tambahan vitamin yang Huda selalu amalkan sampai sekarang. Dalam diet harian selain makanan seimbang, huda tak pernah lupa untuk mengambil supplement lengkap seperti Vitamin C, B Complex, Vitalea, Ostematrix, Zinc, Soy Protein dan Omega. Oh ya.. andai you all tiada anak kekurangan enzim G6PD boleh la ambil Alfafa dan GLA untuk seimbangkan hormon dalam badan.


cara menurunkan berat badan dengan cepat, cara menurunkan berat badan dalam seminggu, cara menurunkan berat badan dalam sebulan, cara menurunkan berat badan dengan cepat dan berkesan, cara menurunkan berat badan dengan betul, cara menurunkan berat badan selepas bersalin, cara menurunkan berat badan tanpa bersenam, cara menurunkan berat badan secara sihat, makanan bantu bakar lemak, makanan untuk kuruskan lengan, makanan untuk kuruskan peha, makanan untuk kuruskan pipi, makanan untuk kuruskan perut, makanan untuk kurus cepat, makanan untuk kuruskan badan selepas bersalin, foods for losing weight among breastfeeding mom, foods for dietary fiber , food for diet plan, foods for dieting person, foods for diet, makanan bantu ibu menyusu kurangkan berat badan, teknik ibu menyusu boleh kuruskan badan dengan selamat dan berkesan,
Set vitamin lengkap ibu berpantang dan menyusu Shaklee membantu penurunan berat badan dengan lebih selamat tanpa menjejaskan kuantiti serta kualiti susu ibu


Dalam set vitamin ibu berpantang dan menyusukan bayi ni, ada unsur nutrients yang dapat membantu ibu menyusukan anak menurunkan berat badan dengan cara yang lebih cepat. Ye la dalam set ni ada Polifenol, Omega, Vitamin C, B Complex, Soy Protein, Alfafa, Zinc, Iron, Calcium dan GLA. Kesemua element ni sangat lengkap dengan nutrient khusus untuk ibu berpantang dan menyusukan bayi.


Masa kita bersalin, actually banyak sel darah yang pecah dan berkurangan. Pada masa yang sama banyak jugak urat-urat halus yang putus semasa kita meneran untuk mengeluarkan kepala baby. Banyak tenaga kita hilang, betul tak? Tu yang ada ibu pengsan lepas melahirkan anak, kepenatan melampau buatkan badan kita dehydrate.


Khasiat Nutrient Extra Dari Vivix, Alfafa Dan GLA



1. Vivix


Dengan adanya polifenol, Vivix membantu meningkatkan tenaga yang hilang dan menambahkan sel yang berkurangan dalam badan. Malah bantu milk booster jugak dengan disokong oleh nutrient alfafa bersama-sama dengan 6 nutrient penting untuk meningkatkan tahap kesihatan yang lebih optimum.


2. Alfafa


Alfafa ni actually one of the milk booster mechanism. Nutrient yang berasal dari herba alfafa tu sendiri membantu untuk merapatkan miss V, mengurangkan keradangan saraf dan membantu untuk bertindak sebagai slimming herb. Hmm bestkan... bila digabung pulak dengan vivix dan gla lagi wow jadinya hihi.


3. GLA


GLA ni sejenis gel abstrak dari tumbuhan semulajadi. Membantu untuk menstabilkan hormon. Kita yang baru lepas bersalin ni, ada kalanya emosi cepat terganggu, betul tak? Ha tu bermaksud peraliran darah kita banyak yang tersumbat dan kurang lancar. So dengan adanya GLA sedikit sebanyak dapat kurangkan stress malah membantu untuk mengembalikan keanjalan kulit dan memberikan perlindungan pada kulit kita dari sentuhan sinaran UV. Everybody will turn the moods into happiness bila lihat kulit muka semakin berseri betul tak? So automatically hormon dalam badan kita ni pun akan bertambah stabil dan kuranglah gejala lebihan estrogen yang boleh memudaratkan kesihatan. 


Kombinasi 7 Nutrient Penting Yang Wajib Diambil Oleh Ibu Menyusu Untuk Meningkatkan Tahap Kesihatan Ibu Dan Anak



Kombinasi 7 nutrients penting ni mengandungi khasiat Protein Soya, Vitamin C, Vitamin B, Kalsium, Zinc, Omega dan Zat Besi.


1. Soy Protein


Seperti yang kita tahu soya ni antara nutrisi makanan yang berprotin tinggi bantu untuk bekalkan tenaga yang cukup buat ibu menyusu menghasilkan susu yang cukup kepada bayi yang berusia bawah 2 tahun. Pengambilan protein soya akan meningkatkan lagi metabolisma badan kita dan menggalakkan kita untuk mengambil portion makanan mengikut kadar kalori yang perlu sahaja. Sebabnya pengambilan protin soya sebelum makan ni buatkan si ibu cepat rasa kenyang 😆


2. Vitamin C


Vitamin C ni pulak mengandungi element sustained release yang bermaksud pada setiap 5 jam badan kita akan menghasilkan 500mg vitamin C. Syiokkannn..! awet muda gituuu hihi. Dengan pengambilan vitamin C mengikut kadar yang sebetulnya dapat membantu untuk meningkatkan imunisasi badan bagi melawan penyakit. Bukan tu saja, badan kita ni akan merasa kurang letih selepas seharian melakukan aktiviti di rumah.


3. Vitamin B


Vitamin B complex ni cukup unik bila digabungkan dengan semua 8 kumpulan vitamin B. Membantu untuk mengawal stress dan emosi ibu yang baru lepas bersalin. Melegakan radangan saraf dan membekalkan khasiat folic acid bagi membantu tumbesaran baby yang menyusu badan. Malah dengan adanya kandungan vitamin B yang mencukupi, melancarkan lagi peraliran darah ke seluruh anggota badan. Bekalan oksigen ke jantung dan otak In Shaa Allah kurang terjejas.


4. Vitalea


Vitalea yang diabstrak dari buahan dan sayuran semulajadi ni cukup lengkap dengan khasiat vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin B3, vitamin B6, vitamin B12, biotin, riboflavin, iron, magnesium, copper, zinc dan banyak lagi. Pendek kata cukup lengkap dengan 12 jenis vitamin dan mineral penting untuk bantu mengurangkan risiko pembentukan darah beku, bantu melancarkan darah, mengurangkan radangan saraf dan membantu untuk menghasilkan kuantiti sel darah merah yang mencukupi untuk meningkatkan kekuatan badan kita. Ni penting untuk mengelakkan berlakunya anemia selepas bersalin.


5. Ostematrix


Ostematrix ni sangat kaya dengan kalsium, magnesium, kuprum dan boron. Bantu untuk menguatkan kekuatan tulang dan menstabilkan struktur tulang bagi mengurangkan risiko penyakit osteoporosis. Kalsium ni bukan saja penting untuk ibu yang baru lepas bersalin malah bagi bayi yang masih menyusu turut perlukan sumber kalsium yang mencukupi bagi pembinaan struktur tulang yang lebih kuat.


6. Zinc


Zinc complex yang tinggi dengan nutrient zinc, ni membantu untuk mempercepatkan sembuhan luka selepas bersalin. Bukan tu saje, pengambilan yang konsisten, kita dapat tengok perubahan sel pada kuku dan rambut kita. Kuku semakin kuat dan berwarna jernih pink kemerahan jelas kelihatan. Simptom rambut gugur juga semakin berkurangan. Yes, selepas bersalin bayak sel yang rosak. Perlukan masa untuk penggantian sel baru yang lebih sihat. Jadi perlukan supplement tambahan untuk meningkatkan kualiti kesihatan kita. Bila digabung dengan vivix dapat bayangkan tak effect nyer macam mana? 😄


7. Omega


Omega, another nutrient penting yang membantu untuk menyerap lebihan kolestrol dan membekalkan khasiat omega3, omega6, EPA dan DHA. So, ibu yang baru lepas bersalin ni sangat perlukan omega untuk bantu lancarkan peraliran darah, bantu kurangkan keradangan saraf dan membekalkan khasiat EPA dan DHA untuk pembentukan otak bayi yang lebih sempurna. In Shaa Allah, bukan sahaja minda anak yang menyusu ni saje yang cerdas, ibu ni pun mampu untuk berfikir dan mengingat sesuatu dengan lebih cepat. So symptom cepat lupa atau mild memory lost dapat diatasi.


Ha semua manfaat set vitamin lengkap ibu berpantang dan menyusu sudah pun dirungkai satu persatu. Ada ibu yang nak cepat kuruskan badan, nak cepat turunkan berat badan ni sanggup amalkan kesemua 7 nutrient penting bersama dengan 3 nutrient extra termasuk vivix, GLA dan Alfafa. Mana yang kurang berkemampuan boleh amalkan set basic yang terdiri daripada B Complex, Vitamin C dan Vitalea. Atau sekadar set khusus untuk ibu berpantang iaitu gabungan Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix, Zinc, ESP, Omega, Alfafa dan GLA sahaja pun boleh.


Malah boleh jugak digabungkan pengambilan set basic (vitamin C, B Complex dan Vitalea) dicampur dengan Alfafa dan GLA pun boleh In Shaa Allah. Of course setiap effect yang dilalui tu berbeza-beza mengikut nutrient yang diambil. Andai konsisten dan diambil dalam tempoh yang lama tetap akan nampak hasilnya In Shaa Allah.


Untuk memperoleh konsultasi makanan sihat yang lebih terperinci boleh hubungi Huda di talian 018 207 6769 atau menerusi whatsapp di www.wasap.my/+60182076769. Suka nak war-warkan bahawa nutrien vitamin dari produk Shaklee ni adalah 100% semulajadi, tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Selamat untuk ibu dan bayi.


  • Meyakinkan ibu berpantang secara sihat dan mengamalkan set penyusuan yang tepat.
  • Melengkapkan kesihatan diri dengan khasiat semulajadi, 100% natural.
  • Vitamin Shaklee telah disahkan halal oleh Jakim dan mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKKM).


Oh ya dapatkan prodek yang tulen yea. Nak yang tulen, pastikan beli dari ejen Shaklee yang sah sahaja dan bukannya melalui mana-mana website easy shopping atau open online shopping center. Tujuannya untuk memastikan setiap pengguna mendapatkan khidmat yang telus, benar dan tiada keraguan. Pastikan ori baru okayyyy! 😁


Huda Kamil
Perunding Vitamin Sihat
Shaklee ID: 1215407
018 207 6769
www.wasap.my/+60182076769


No comments:

Powered by Blogger.