Diy Kad Hari Guru

5/08/2019
Fuhhhh.. siap jugak buat diy kad hari guru!! Hari tu duk google kat youtube cari cara mudah nak buat handmade card sempena hari guru ni. Nak beli hadiah kat kedai.. malas nak keluar 😅


diy kad hari guru, diy crafts, diy craft for kids, diy crafts for school, diy crafts for teachers, kad hari guru, kad hari guru kreatif, kad hari guru diy, handmade teachers day card, handmade teacher card, handmade teachers day greeting card, handmade teachers day card images, cara buat kad hari guru, kad ucapan hari guru, kad buatan sendiri, kad kreatif buatan sendiri, kad buat sendiri, cara nak buat kad ucapan hari guru, cara nak buat kad hari guru, cara mudah buat kad, teknik lipatan dan guntingan, teknik lipatan pop up, origami flower, origami pop up card, aktiviti cuti sekolah, aktiviti seni untuk kanak-kanak, aktiviti bersama keluarga, aktiviti bersama anak, projek kreatif dan inovatif, projek kreatif dari bahan terbuang,
Tak tahu nak buat apa untuk hari guru? Jom buat kad ucapan sendiri! Cikgu pasti hargai dapat kad special macam ni!


Sudahnya planning dengan budak-budak ni kita buat pop-up card yang sangat simple, cepat dan mudah je nak decorate. Alhamdulillah barang-barang yang nak diguna semuanya ada depan mata. Mudah sangat hihi.


Bahan-bahan Yang Perlu Disediakan



1. Kertas putih bersaiz A4
2. Kertas berwarna
3. Pembaris
4. Ink pen warna hitam
5. Ball pen warna hitam
6. Pensel warna
7. Gunting


Cara-caranya


1. Gunakan kertas putih biasa bersaiz A4 dilipat dua dan salah satu bahagian lipatan tu tadi dilipat dua sekali lagi sehingga menjadi tiga bahagian.

2. Bahagian pertama ditampalkan kertas berwarna kuning untuk dijadikan ikon klasik pensel 2B yang sangat sesuai sebagai lambang seorang guru yang tekun mengajarkan ilmu bermanfaat pada anak muridnya 😊

3. Batang pensel tersebut akan dilengkapkan dengan jalur serta mata pensel menggunakan ink pen berdakwat basah warna hitam.

4. Kemudian lipatan tengah antara bahagian kedua dan ketiga dilapikkan pada satu lagi kertas berwarna ikut kesukaan kita untuk dijadikan sebagai pop-up words atau kata-kata ucapan berbentuk 3D hihi.

5. Terakhir sekali pada bahagian ketiga di ruangan kosong tu kita letakkan tiga kuntum bunga origami. Dilekatkan dalam bentuk menguncup. Bila dibuka, nampak la bunga tu mengembang 😊

6. Sebagai touch-up untuk selesaikan hasil kerja kraft ni.. boleh la ikut kreativiti memasing. Sama ada nak letakkan butterfly ke atau sekadar kertas melintang ke. Ikut la idea dan citarasa masing-masing.


Objektif projek ni. Kita nak lahirkan rasa excited anak-anak yang turut sama bantu menampal dan mewarnakan hasil kerja kita tu. Mana kertas-kertas dan kotak-kotak yang tidak digunakan lagi tu boleh la kita recycle buat hasil kerja kreatif seperti ini.


Bila anak-anak kita ni happy... kita pun akan happy sekali. Moga cikgu-cikgu ni tersentuh melihat hasil kad yang tak seberapa ni ahakssss 😍


Sebabkan anak saya Nuha dan Nawal ni bersekolah di tadika Pasti, simbolik warna hijau saya serlahkan sebagai warna korporat sekolah tadika tu sendiri hihi. Kreatif takkkk.. 😁


diy kad hari guru, diy crafts, diy craft for kids, diy crafts for school, diy crafts for teachers, kad hari guru, kad hari guru kreatif, kad hari guru diy, handmade teachers day card, handmade teacher card, handmade teachers day greeting card, handmade teachers day card images, cara buat kad hari guru, kad ucapan hari guru, kad buatan sendiri, kad kreatif buatan sendiri, kad buat sendiri, cara nak buat kad ucapan hari guru, cara nak buat kad hari guru, cara mudah buat kad, teknik lipatan dan guntingan, teknik lipatan pop up, origami flower, origami pop up card, aktiviti cuti sekolah, aktiviti seni untuk kanak-kanak, aktiviti bersama keluarga, aktiviti bersama anak, projek kreatif dan inovatif, projek kreatif dari bahan terbuang,
Hasil lipatan pop up dengan wishing words yang ditampal menggunakan kertas biasa


diy kad hari guru, diy crafts, diy craft for kids, diy crafts for school, diy crafts for teachers, kad hari guru, kad hari guru kreatif, kad hari guru diy, handmade teachers day card, handmade teacher card, handmade teachers day greeting card, handmade teachers day card images, cara buat kad hari guru, kad ucapan hari guru, kad buatan sendiri, kad kreatif buatan sendiri, kad buat sendiri, cara nak buat kad ucapan hari guru, cara nak buat kad hari guru, cara mudah buat kad, teknik lipatan dan guntingan, teknik lipatan pop up, origami flower, origami pop up card, aktiviti cuti sekolah, aktiviti seni untuk kanak-kanak, aktiviti bersama keluarga, aktiviti bersama anak, projek kreatif dan inovatif, projek kreatif dari bahan terbuang,
Dah siap kad ucapan hari guru ni. Nak nampak cantik boleh la letakkan origami rama-rama dan ditampal ala-ala 3D gitu..


diy kad hari guru, diy crafts, diy craft for kids, diy crafts for school, diy crafts for teachers, kad hari guru, kad hari guru kreatif, kad hari guru diy, handmade teachers day card, handmade teacher card, handmade teachers day greeting card, handmade teachers day card images, cara buat kad hari guru, kad ucapan hari guru, kad buatan sendiri, kad kreatif buatan sendiri, kad buat sendiri, cara nak buat kad ucapan hari guru, cara nak buat kad hari guru, cara mudah buat kad, teknik lipatan dan guntingan, teknik lipatan pop up, origami flower, origami pop up card, aktiviti cuti sekolah, aktiviti seni untuk kanak-kanak, aktiviti bersama keluarga, aktiviti bersama anak, projek kreatif dan inovatif, projek kreatif dari bahan terbuang,
Saya buat dua variasi kad berlainan untuk para guru tadika Pasti


Oh ya.. ni saya lampirkan terus saringan video untuk mudahkan you all mencubanya. Selamat mencuba yea..



No comments:

Powered by Blogger.