Pengalaman Travel Yang Memberikan Kesan Dalam Hidup Kita

1/03/2018
Pengalaman travel ni sikit sebanyak pasti beri kesan dalam hidup kita. Antara pengalaman yang sukar untuk Huda lupakan bila Huda berpeluang untuk travel ke negara pandang ke timur atau dalam bahasa lain negara matahari terbit.


Kalau tengok dalam sejarah banyak kesan duka lara rakyat Malaysia di awal tahum 1945 dulu. Tapi jangan kita lupa negara ni pun pernah kena kesan pengeboman nuklear di 2 bandar besar, Hiroshima dan Nagasaki. Effect teruk jugak tu sampaikan lahir anak-anak mutasi. Mengambil masa yang agak lama untuk pulihkan semula sosio ekonomi Jepun.


jejak jepun, tokyo disneyland, gunung fuji dari tokyo, gunung fuji jepun, gunung fuji jepang, gambar bandar tokyo, keistimewaan bandar tokyo, bandaraya tokyo, tokyo tower, budaya kerja orang jepun, budaya hidup orang jepun, budaya makan orang jepun, tempat menarik di jepun musim luruh, tempat menarik di jepun tokyo, tempat menarik di jepun musim salji, tempat menarik di jepun 2017, tempat menarik di jepun pada musim sejuk, sushi king, sushi mentai, sushi zanmai, pelabuhan sei jepun, tokyo weather, negara 4 musim di asia, negara 4 musim yang murah, tsunami 2010 japan, gempa bumi di jepun 2011, tragedi 11 mac, anime girl cute, kawaii japan shop, kawaii japan stuff, pengembaraan di jepun, matsukawa tokyo, fairy tale characters, fairy tale theme, animasi cerita dongeng,
Puas sangat akhirnya dapat jugak kak ipar snap gunung fuji dengan jelas


Bila dah jejak negara Jepun ni, it is totally amazing. Lifestyle kat sana sangat tak sama dengan negara lain. Bahasa Jepun tu kiranya bahasa utama. Tak ramai yang boleh berbahasa Inggeris.


So, masa peringkat permulaan tu memang dah macam ayam bercakap dengan itik. Dua-dua tak faham. At last guna bahasa isyarat. Bila nak pergi negara orang ni, at least, belajar la sikit bahasa ibunda diorang ni.


Bukanlah nak bangga-banggakan sangat budaya diorang ni. Kesopanan diorang menegur kita tu yang buatkan Huda tersentuh. Sangat peramah sangatlah lembut dan tersangatlah sopan. Diorang ni ada satu pendirian yang sama. Even kita sendiri rasa malu nak buang sampah merata-rata.


jejak jepun, tokyo disneyland, gunung fuji dari tokyo, gunung fuji jepun, gunung fuji jepang, gambar bandar tokyo, keistimewaan bandar tokyo, bandaraya tokyo, tokyo tower, budaya kerja orang jepun, budaya hidup orang jepun, budaya makan orang jepun, tempat menarik di jepun musim luruh, tempat menarik di jepun tokyo, tempat menarik di jepun musim salji, tempat menarik di jepun 2017, tempat menarik di jepun pada musim sejuk, sushi king, sushi mentai, sushi zanmai, pelabuhan sei jepun, tokyo weather, negara 4 musim di asia, negara 4 musim yang murah, tsunami 2010 japan, gempa bumi di jepun 2011, tragedi 11 mac, anime girl cute, kawaii japan shop, kawaii japan stuff, pengembaraan di jepun, matsukawa tokyo, fairy tale characters, fairy tale theme, animasi cerita dongeng,
Time ni kitorang tak bawak tripod, mintak orang Jepun amikkan gambar kitorang


jejak jepun, tokyo disneyland, gunung fuji dari tokyo, gunung fuji jepun, gunung fuji jepang, gambar bandar tokyo, keistimewaan bandar tokyo, bandaraya tokyo, tokyo tower, budaya kerja orang jepun, budaya hidup orang jepun, budaya makan orang jepun, tempat menarik di jepun musim luruh, tempat menarik di jepun tokyo, tempat menarik di jepun musim salji, tempat menarik di jepun 2017, tempat menarik di jepun pada musim sejuk, sushi king, sushi mentai, sushi zanmai, pelabuhan sei jepun, tokyo weather, negara 4 musim di asia, negara 4 musim yang murah, tsunami 2010 japan, gempa bumi di jepun 2011, tragedi 11 mac, anime girl cute, kawaii japan shop, kawaii japan stuff, pengembaraan di jepun, matsukawa tokyo, fairy tale characters, fairy tale theme, animasi cerita dongeng,
Sempat lagi bergambar dengan Snow White


Mana taknya sekumpulan teenager pun boleh bawak beg plastik masing-masing buat isi makanan yang jatuh atau tertumpah. Then diorang ikat dan simpan sampai berjumpa dengan si tong sampah. No wonder la bandar Tokyo tu bersih. Hanya setengah tempat je kotor. Kalau kotor pun bukan disebabkan sampah tapi ada kepingan ais lama dan dedaunan kering tu je.


Punyalah hardworking orang Jepun. Tengok cara abang sendiri bekerja pun dah tahu macam mana disiplinnya diorang menguruskan masa. Semua benda diorang buat dengan cepat. Jalan cepat, service cepat.


Kalau atas jalan tu, time driving, diorang ni really follow the rules. Tak ada maknanya langgar lampu merah. Pejalan kaki dan penunggang basikal diberi keutamaan terlebih dahulu. Huhu kalah negara Islam. Negara Islam tak ada pun nak buat macam tu.


Itulah keistimewaan penduduk negara Jepun. Tak pilih etnik dan tak pilih jantina. Diorang layan sama rata. Baik orang dewasa mahupun kanan-kanak sama je. Dua-dua saling hormat-menghormati. Huda ingat lagi masa pergi Disneyland dulu, ada area untuk letak stroller, ada area khas untuk letak basikal even payung pun ada.


jejak jepun, tokyo disneyland, gunung fuji dari tokyo, gunung fuji jepun, gunung fuji jepang, gambar bandar tokyo, keistimewaan bandar tokyo, bandaraya tokyo, tokyo tower, budaya kerja orang jepun, budaya hidup orang jepun, budaya makan orang jepun, tempat menarik di jepun musim luruh, tempat menarik di jepun tokyo, tempat menarik di jepun musim salji, tempat menarik di jepun 2017, tempat menarik di jepun pada musim sejuk, sushi king, sushi mentai, sushi zanmai, pelabuhan sei jepun, tokyo weather, negara 4 musim di asia, negara 4 musim yang murah, tsunami 2010 japan, gempa bumi di jepun 2011, tragedi 11 mac, anime girl cute, kawaii japan shop, kawaii japan stuff, pengembaraan di jepun, matsukawa tokyo, fairy tale characters, fairy tale theme, animasi cerita dongeng,
Kat Tokyo Disneyland ni, kawasan Cinderella Castle ni paling best, banyak bench disediakan


jejak jepun, tokyo disneyland, gunung fuji dari tokyo, gunung fuji jepun, gunung fuji jepang, gambar bandar tokyo, keistimewaan bandar tokyo, bandaraya tokyo, tokyo tower, budaya kerja orang jepun, budaya hidup orang jepun, budaya makan orang jepun, tempat menarik di jepun musim luruh, tempat menarik di jepun tokyo, tempat menarik di jepun musim salji, tempat menarik di jepun 2017, tempat menarik di jepun pada musim sejuk, sushi king, sushi mentai, sushi zanmai, pelabuhan sei jepun, tokyo weather, negara 4 musim di asia, negara 4 musim yang murah, tsunami 2010 japan, gempa bumi di jepun 2011, tragedi 11 mac, anime girl cute, kawaii japan shop, kawaii japan stuff, pengembaraan di jepun, matsukawa tokyo, fairy tale characters, fairy tale theme, animasi cerita dongeng,
Hampir setiap area ada je tempat menarik nak snap gambar especially bila berhadapan dengan kawaii gift shop


Allahu punyalah bersistematik diorang jaga belongings untuk semua peringkat usia. But, of course, baramg peribadi macam passport tu kena la jaga. Jangan pulak ditinggalkan sebarangan. Kalau ada apa-apa yang jadi susah pulak hihi. Bukan apa, orang asing macam kita ni sometime ada je orang datang interview. Saje nak beramah mesra dengan kita la tu.


In overall, bila kita travel, banyak benda yang boleh buat kita bermuhasabah diri. Sesuatu yang Huda tak boleh lupa. First, perubahan cuaca. Sepatutnya time penghujung February macam tu, dah start musim bunga. Tapi yang peliknya salji turun balik.


Kusangkakan perubahan biasa di negara Jepun. Ye la, siapa sangka angin sangat kuat tu petanda tsunami bakal menyusul. Just nice flight touch down di KLIA, Huda dah sedang elok sampai rumah. Suddenly dengar berita angin ribut melanda Jepun. Gempa bumi paling teruk berlaku di Tokyo diikuti gegaran susulan berterusan. Penerbangan banyak terkandas.


Syukur alhamdulillah keluarga Huda kat sana selamat. Abang Huda sampai ke Matsukawa dengan selamatnya dan syukur sekali lagi diorang tak stay kat Tokyo disebabkan perjalanan pergi balik amik masa hampir 3 jam. Even kawan baik diorang yang duduk betul-betul menghadap pelabuhan kat Tokyo tu tak ada kat rumah diorang masa badai tsunami melanda.


Tarikh 11 Mac 2011 hari Jumaat. Memang satu saat yang Huda tak akan lupa. Betapa susahnya kitorang nak hubungi baik abang mahupun kak ipar. Even line kedutaan Malaysia kat Jepun tu pun tak dapat dihubungi. Paling tak disangka-sangka Haneda airport tempat Huda naik turun flight, flooding teruk sampaikan terminal penerbangan stop immediately.


Aturan Allah tu sangat besar maknanya. Cukup berikan keinsafan betapa masa tu sangat-sangat penting untuk dimanfaatkan sebaik mungkin. Lengah, leka, lalai je memang tak sempat dan tak ada daya untuk berpatah balik. Apa yang dah terjadi dah pun berlaku. Masa tak boleh diputar balik. Life must go on. Itulah semangat yang perlu ada pada kita jugak.


Love to share,
Sharing is caring,


Huda Kamil
The founder of Dbestummi
018 207 6769

No comments:

Powered by Blogger.