Ekspedisi Pengembaraan Di Bukit Gambang Safari Park Bersama Keluarga Di Musim Cuti Sekolah

Ekpedisi pengembaraan di Bukit Gambang Safari Park ternyata berbeza. Sebabnya satu keluarga dapat menikmati bersama dan bertambah syok bila join time musim cuti sekolah.


Rate sama je tak kira la pada hari biasa atau pada hari public holiday cuma ada extra pertunjukan di waktu pagi dan diulang semula di waktu petang. Tu je la bezanya. Kalau miss show waktu pagi boleh tengok show yang sama di waktu petang pulak.


percutian budget, tempat-tempat yang menarik untuk bercuti di malaysia, family day, aktiviti riadah bersama keluarga, program cuti sekolah, list of holidays, pusat percutian keluarga, panduan penjagaan kesihatan yang baik, cara galakkan anak belajar, jom jelajah, menggalakkan anak meneroka, bawa anak dan keluarga pergi bercuti, school holiday program, ilmu baru, berjalan sambil mengembara, ekspedisi pengembaraan untuk kanak-kanak, teroka keindahan alam, bukit gambang resort, safari park kuantan, pahang points of interest, amazing race challenges for youth, bina pengalaman dari kecil, cintakan binatang, buang rasa takut, bina emosi, kuat semangat, cara tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi anak, teknik kawal anak lasak, kembangkan potensi diri, berani cuba benda baru, extreme adventure, santai keluarga, seronoknya berjalan, jalan-jalan makan angin,
Jom jelajah Gambang Safari Park


Lihat je entrance ni dah terasa aura jungle. Memang luas sangat. Bertingkat-tingkat. Contoh la binatang tu kita nak tengok species reptile, so dalam satu lorong tu semuanya reptile berbagai jenis dan bentuk. Sampaikan ralit jugak la nak tengok setiap binatang yang ada dalam cermin kaca tu.


percutian budget, tempat-tempat yang menarik untuk bercuti di malaysia, family day, aktiviti riadah bersama keluarga, program cuti sekolah, list of holidays, pusat percutian keluarga, panduan penjagaan kesihatan yang baik, cara galakkan anak belajar, jom jelajah, menggalakkan anak meneroka, bawa anak dan keluarga pergi bercuti, school holiday program, ilmu baru, berjalan sambil mengembara, ekspedisi pengembaraan untuk kanak-kanak, teroka keindahan alam, bukit gambang resort, safari park kuantan, pahang points of interest, amazing race challenges for youth, bina pengalaman dari kecil, cintakan binatang, buang rasa takut, bina emosi, kuat semangat, cara tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi anak, teknik kawal anak lasak, kembangkan potensi diri, berani cuba benda baru, extreme adventure, santai keluarga, seronoknya berjalan, jalan-jalan makan angin,
Banyak jugak spesies reptile kat sini


Even kura-kura, ular dan ikan pun ada. So ni pun satu exposure yang menarik untuk anak-anak yang baru nak kenal dengan berbagai jenis binatang yang agak susah jugak nak jumpa dalam zoo.


percutian budget, tempat-tempat yang menarik untuk bercuti di malaysia, family day, aktiviti riadah bersama keluarga, program cuti sekolah, list of holidays, pusat percutian keluarga, panduan penjagaan kesihatan yang baik, cara galakkan anak belajar, jom jelajah, menggalakkan anak meneroka, bawa anak dan keluarga pergi bercuti, school holiday program, ilmu baru, berjalan sambil mengembara, ekspedisi pengembaraan untuk kanak-kanak, teroka keindahan alam, bukit gambang resort, safari park kuantan, pahang points of interest, amazing race challenges for youth, bina pengalaman dari kecil, cintakan binatang, buang rasa takut, bina emosi, kuat semangat, cara tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi anak, teknik kawal anak lasak, kembangkan potensi diri, berani cuba benda baru, extreme adventure, santai keluarga, seronoknya berjalan, jalan-jalan makan angin,
Melilau mata tengok species kura-kura, ular dan ikan ni ha


Tak cukup dengan tu, singa pun ada you all. Siap ada pementasan ringkas kisah kehidupan sang rimau lagi hihi. Tak rugi rasanya untuk kita nak menikmati bersantai bersama anak-anak.


Then, sempat jugaklah kitorang naik trem pergi menikmati Wild Safari. This real. Seriously macam dekat sangat dengan dunia diorang ni. Syukur naik trem. Kalau jalan kaki mau kena baham dek singa dan binatang liar lain yang ada.


percutian budget, tempat-tempat yang menarik untuk bercuti di malaysia, family day, aktiviti riadah bersama keluarga, program cuti sekolah, list of holidays, pusat percutian keluarga, panduan penjagaan kesihatan yang baik, cara galakkan anak belajar, jom jelajah, menggalakkan anak meneroka, bawa anak dan keluarga pergi bercuti, school holiday program, ilmu baru, berjalan sambil mengembara, ekspedisi pengembaraan untuk kanak-kanak, teroka keindahan alam, bukit gambang resort, safari park kuantan, pahang points of interest, amazing race challenges for youth, bina pengalaman dari kecil, cintakan binatang, buang rasa takut, bina emosi, kuat semangat, cara tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi anak, teknik kawal anak lasak, kembangkan potensi diri, berani cuba benda baru, extreme adventure, santai keluarga, seronoknya berjalan, jalan-jalan makan angin,
Binatang liar yang ada dalam kawasan Wild Safari


So, dah puas berjalan di Wild Safari ni, tibalah masanya untuk kitorang bergambar dengan The Giant Eagle. Ku sangkakan ringan rupanya boleh tahan jugak dengan berat 10 kilo. Waktu malam tu, dapat la bagi gajah makan pisang dan masuk kawasan Night Jungle.


Fuh memang letih berjalan dari pagi sampai malam. Even malam pun masih ada peluang untuk tengok binatang yang masih berjaga. Macam heyna tu nampak jelas time dia active sama jugak la dengan white lion. Harimau kumbang, leapord tu sume dah say goodbye dah hihi.


percutian budget, tempat-tempat yang menarik untuk bercuti di malaysia, family day, aktiviti riadah bersama keluarga, program cuti sekolah, list of holidays, pusat percutian keluarga, panduan penjagaan kesihatan yang baik, cara galakkan anak belajar, jom jelajah, menggalakkan anak meneroka, bawa anak dan keluarga pergi bercuti, school holiday program, ilmu baru, berjalan sambil mengembara, ekspedisi pengembaraan untuk kanak-kanak, teroka keindahan alam, bukit gambang resort, safari park kuantan, pahang points of interest, amazing race challenges for youth, bina pengalaman dari kecil, cintakan binatang, buang rasa takut, bina emosi, kuat semangat, cara tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi anak, teknik kawal anak lasak, kembangkan potensi diri, berani cuba benda baru, extreme adventure, santai keluarga, seronoknya berjalan, jalan-jalan makan angin,
Sempat jugak tengok si helang, unta ni semua sambil menikmati keindahan Night Jungle


But fire and tarzan show still ada untuk menjamu mata dan lepaskan penat buat seketika sampaikan hilang rasa mengantuk dan letih. Balik je dari Bukit Gambang Safari Park, ha time tu la baru rasa kaki tak pijak tanah.


Syukur la memang tiap kali packing pergi mana-mana, stok ni wajib ada membantu untuk tingkatkan kesihatan badan. Herbland blend, Ostematrix, Omega Guard dan B Complex. Sahabat baik untuk elak kaki bengkak, tegang urat kalau suddenly ada masalah tidur malam, telan B Complex 2 bijik In Shaa Allah ok.


Anak2 huda yang keletihan berjalan jauh. Adventure pertama dalam hidup diorang ni, Huda sapukan herbal blend untuk elakkan kulit mengelupas dan rasa sakit kaki. Then Huda up stamina anak-anak Huda ni dengan vitamin Vitalea for Children. Budak-budak ni kalau dah terlebih lasak risau gak susah tidur malam dan alami sakit sana sini.


Tapi, alhamdulillah sebelum berekspedisi, Huda bagi vitamin ni sambil bagi makan sampai kenyang. Sebabnya makanan luar tak boleh bawak masuk huhu. So, bila dah sampai hotel, Huda bagi diorang ni minum susu dan urut kaki diorang ni dengan herbal blend terus lena dibuai mimpi.


percutian budget, tempat-tempat yang menarik untuk bercuti di malaysia, family day, aktiviti riadah bersama keluarga, program cuti sekolah, list of holidays, pusat percutian keluarga, panduan penjagaan kesihatan yang baik, cara galakkan anak belajar, jom jelajah, menggalakkan anak meneroka, bawa anak dan keluarga pergi bercuti, school holiday program, ilmu baru, berjalan sambil mengembara, ekspedisi pengembaraan untuk kanak-kanak, teroka keindahan alam, bukit gambang resort, safari park kuantan, pahang points of interest, amazing race challenges for youth, bina pengalaman dari kecil, cintakan binatang, buang rasa takut, bina emosi, kuat semangat, cara tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi anak, teknik kawal anak lasak, kembangkan potensi diri, berani cuba benda baru, extreme adventure, santai keluarga, seronoknya berjalan, jalan-jalan makan angin,
Pengalaman paling berharga buat kami sekeluarga


Alhamdulillah satu percutian yang sangat berbaloi. Bebas dari alam maya. Tiada dengar lagu Didi and Friends. Yang kedengaran hanyalah jeritan keseronokan anak-anak tengok ungka lompat sana sini, tengok ayam dan anak-anaknya berkeliaran disamping burung-burung yang terbang bebas.


Syukur alhamdulillah next time boleh pergi lagi. explorace race with the excitement adventure. Doakan ada lagi rezeki buat anak-anak. Dah lepas aventure Gambang Safari Park ni, boleh la pergi adventure kat Kinabalu Park, Sabah pulak hik hik.


Sharing with love,
Huda Kamil

4 comments:

  1. Harapan suatu hari bawa isteri dan anak-anak bercuti disini untuk tenangkan fikiran dan luang masa kualiti bersama keluarga tersayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah impian tu jadi kenyataan aamiiin 😊

      Delete
    2. In Shaa Allah impian tu jadi kenyataan aamiiin 😊

      Delete
    3. In Shaa Allah impian tu jadi kenyataan aamiiin 😊

      Delete

Powered by Blogger.