5 Tips Atasi Dilema Ibu Menyusukan Anak Yang Mula Bekerja Selepas Berpantang

Dilema seorang ibu ni hadir bila mereka yang masih menyusukan anak ni terpaksa kembali bekerja sebaik habis tempoh berpantang. That's why Huda nak share 5 tips ni mudah-mudahan dapat bantu si ibu kawal emosi bila terpaksa hentikan penyusuan untuk tunaikan tanggungjawab yang dah 2 bulan ditinggalkan.


Memang mudah untuk kta bercakap "dah lumrah kehidupan kena la hadap". Tapi hakikat sebenarnya ibu ni ada satu perasaan emosi yang susah kita nak ungkap. Bayangkan, setiap kali bangun pagi je muka bayi ni kita nampak dulu, matanya yang membulat buat kita tersentuh. Rengekan manja yang mendamaikan si ibu bila saat menyusu.


tips untuk kawal emosi ibu dan anak, cara mudah nak berpisah susu bila bekerja, tips untuk ibu bekerjaya, macam mana nak buat jadual breastfeeding, makanan terbaik untuk ibu menyusu, apa yang bfmd mom perlukan, senarai barangan yang perlu untuk breast pump procedure, kaedah pump yang betul, teknik bagi anak susu botol, masa yang sesuai untuk hentikan penyusuan, pemantauan anak ke taska, cara mudah sterilkan botol susu, function baby detergant, cara mudah tambahkan susu badan, penyelesaian masalah susu badan tidak cukup, nutrisi soya baik untuk ibu dan bayi, khasiat esp dan vivix, teknik penyusuan lebih lancar, kenapa anak menangis, kurangkan risiko breast kanser, nutrisi lengkap untuk bayi, eratnya institusi hubungan kekeluargaan,
Hari paling indah bila dapat berdamping dengan bayi tersayang


Semua ibu setuju saat menyusukan itulah saat paling indah. Bayangkan, dalam tempoh tak kurang dari 2 bulan. Semua tu bertukar jadi satu trauma. Instead of direct feeding, terpaksa guna pump pulak huhu pilu sedih semuanya ada dalam satu masa. 


Masa tu jugaklah rindu bau si anak, rindu lembut wajahnya dan macam-macam lagi la. Mahu berlinang air mata kalau nak cerita. Silap-silap susu tak keluar pulak huhu lagi haru.


5 Tips Untuk Mengawal Dilema Ibu Menyusukan Anak Setelah Kembali Bekerja



1. Ada Imu Penyusuan



tips untuk kawal emosi ibu dan anak, cara mudah nak berpisah susu bila bekerja, tips untuk ibu bekerjaya, macam mana nak buat jadual breastfeeding, makanan terbaik untuk ibu menyusu, apa yang bfmd mom perlukan, senarai barangan yang perlu untuk breast pump procedure, kaedah pump yang betul, teknik bagi anak susu botol, masa yang sesuai untuk hentikan penyusuan, pemantauan anak ke taska, cara mudah sterilkan botol susu, function baby detergant, cara mudah tambahkan susu badan, penyelesaian masalah susu badan tidak cukup, nutrisi soya baik untuk ibu dan bayi, khasiat esp dan vivix, teknik penyusuan lebih lancar, kenapa anak menangis, kurangkan risiko breast kanser, nutrisi lengkap untuk bayi, eratnya institusi hubungan kekeluargaan,
Susu ibu ni boleh tahan lama jika suhunya bersesuaian 



Ilmu penyusuan ni penting sangat untuk kita belajar. First, cara penyimpanan susu yang diperah secara selamat. Teknik menjaga kualiti suhu susu ibu supaya tidak mudah rosak dan tempoh yang boleh disimpan untuk pastikan nutrien dan zat susu ibu sentiasa terkawal dan terpelihara.


That is why penting untuk si ibu ni tahu gadget yang perlu ada termasuk penyediaan barang-barang penyusuan seperti beg khusus untuk simpanan alatan penyusuan, cool bag dan botol susu yang lengkap dan mencukupi. 


Cara penjagaan electric pump atau hand pump ni sama je. Dua-dua kena pastikan berfungsi dengan baik dan tahu cara nak guna. Pastikan bersih dan tidak dijangkiti kuman. Sebab tu ada orang cuci dengan pembasmi kuman yang selamat untuk bayi. Contoh macam sleek baby, hand dish wash atau basic H. 


2. Sentiasa Ingatkan Diri Sendiri



tips untuk kawal emosi ibu dan anak, cara mudah nak berpisah susu bila bekerja, tips untuk ibu bekerjaya, macam mana nak buat jadual breastfeeding, makanan terbaik untuk ibu menyusu, apa yang bfmd mom perlukan, senarai barangan yang perlu untuk breast pump procedure, kaedah pump yang betul, teknik bagi anak susu botol, masa yang sesuai untuk hentikan penyusuan, pemantauan anak ke taska, cara mudah sterilkan botol susu, function baby detergant, cara mudah tambahkan susu badan, penyelesaian masalah susu badan tidak cukup, nutrisi soya baik untuk ibu dan bayi, khasiat esp dan vivix, teknik penyusuan lebih lancar, kenapa anak menangis, kurangkan risiko breast kanser, nutrisi lengkap untuk bayi, eratnya institusi hubungan kekeluargaan,
Kata-kata perangsang yang sangat sesuai diungkapkan setiap masa



Masa ni suasana pilu, confuse silih berganti tu of course akan ada. Rasa rindu bau bayi tetap terngiang. Memang berbeza sangat dari asalnya direct breastfeeding end up dengan hisap botol pulak. Macam mana nak control emosi bayi dan ibu? Ada setengah ibu, sukakan direct contact. 


Ibu kena keep on reminding diri sendiri. Kita dah buat yang terbaik untuk anak kita. Kita dah bekalkan nutrisi yang cukup sebelum pergi kerja. Bagi breastfeed di awal pagi. Kita dah bekalkan susu yang cukup dalam freezer di malam hari. 


Mungkin boleh mulakan dengan bagi kaedah penyusuan ikut jadual berbeza. Lewatkan ke waktu tengahari, lepas tu waktu petang dan akhirnya waktu malam. Ini sebagai persiapan awal untuk kita lihat keperluan sebenar si bayi dan pada masa yang sama kita bantu untuk bagi hint yang bayi ni tidak boleh menyusu sekerap dulu.


3. Melatih Bayi Minum Susu Gunakan Botol



tips untuk kawal emosi ibu dan anak, cara mudah nak berpisah susu bila bekerja, tips untuk ibu bekerjaya, macam mana nak buat jadual breastfeeding, makanan terbaik untuk ibu menyusu, apa yang bfmd mom perlukan, senarai barangan yang perlu untuk breast pump procedure, kaedah pump yang betul, teknik bagi anak susu botol, masa yang sesuai untuk hentikan penyusuan, pemantauan anak ke taska, cara mudah sterilkan botol susu, function baby detergant, cara mudah tambahkan susu badan, penyelesaian masalah susu badan tidak cukup, nutrisi soya baik untuk ibu dan bayi, khasiat esp dan vivix, teknik penyusuan lebih lancar, kenapa anak menangis, kurangkan risiko breast kanser, nutrisi lengkap untuk bayi, eratnya institusi hubungan kekeluargaan,
Nyum nyum sedapnya.. pandai anak mana minum guna botol susu



Dalam at least seminggu, try pump instead of bagi direct. Ubah cara gunakan botol di waktu siang dan breastfeed di malam hari. Of course penolakan rengekan manja tu akan ada. Tapi hati ibu kena kental. Bagitahu anak sebab musabab gunakan botol. Memang pedih memang pilu, yakin dan percaya bayi tu tetap akan faham niat dan naluri kita sebenarnya.


Pujuk si bayi dengan cara yang lembut. Bantu bayi gunakan botol susu dengan cara yang betul. Pandang mata bayi supaya dia ada keyakinan untuk cuba sesuatu yang baru. Bayi ni unik pasti akan mencari bau ibunya. Andai tidak berjaya minta suami atau siapa sahaja untuk susukan guna botol.


4. Dapatkan Nasihat



tips untuk kawal emosi ibu dan anak, cara mudah nak berpisah susu bila bekerja, tips untuk ibu bekerjaya, macam mana nak buat jadual breastfeeding, makanan terbaik untuk ibu menyusu, apa yang bfmd mom perlukan, senarai barangan yang perlu untuk breast pump procedure, kaedah pump yang betul, teknik bagi anak susu botol, masa yang sesuai untuk hentikan penyusuan, pemantauan anak ke taska, cara mudah sterilkan botol susu, function baby detergant, cara mudah tambahkan susu badan, penyelesaian masalah susu badan tidak cukup, nutrisi soya baik untuk ibu dan bayi, khasiat esp dan vivix, teknik penyusuan lebih lancar, kenapa anak menangis, kurangkan risiko breast kanser, nutrisi lengkap untuk bayi, eratnya institusi hubungan kekeluargaan,
Dengar pendapat dan nasihat dapat bantu atasi dilema yang ada


Ibu menyusukan anak ni perlukan nasihat perlukan bimbingan. Hadirkan diri dalam kelas nutrisi atau parenting untuk tambahkan lagi keyakinan bila terpaksa berpisah seharian dengan anak. 


Satu lagi kaedah boleh join forum kelab ibu menyusukan anak atau kelab isteri yang bekerja dan berkarier menerusi laman sosial dan banyak juga website lain yang boleh dijadikan sumber rujukan. 


5. Belajar Buat Label



tips untuk kawal emosi ibu dan anak, cara mudah nak berpisah susu bila bekerja, tips untuk ibu bekerjaya, macam mana nak buat jadual breastfeeding, makanan terbaik untuk ibu menyusu, apa yang bfmd mom perlukan, senarai barangan yang perlu untuk breast pump procedure, kaedah pump yang betul, teknik bagi anak susu botol, masa yang sesuai untuk hentikan penyusuan, pemantauan anak ke taska, cara mudah sterilkan botol susu, function baby detergant, cara mudah tambahkan susu badan, penyelesaian masalah susu badan tidak cukup, nutrisi soya baik untuk ibu dan bayi, khasiat esp dan vivix, teknik penyusuan lebih lancar, kenapa anak menangis, kurangkan risiko breast kanser, nutrisi lengkap untuk bayi, eratnya institusi hubungan kekeluargaan,
Mudahnya bila ada label yang lengkap dan terperinci


Gunalah plastik khusus untuk penyimpanan susu atau letak label pada botol susu. Make sure tulisan label tu tidak mengembang dan tidak mudah untuk tertanggal bila simpan dalam fridge. 


Kalau mana hantar anak ke taska, make sure label tu lengkap demgan nama, tarikh dan masa  untuk mudahkan penjaga taska buat pemantauan. Bismillahi tawakkaltu A'lallah. Jangan berfikir negatif dan mendoakan bukan-bukan tanpa sengaja. 


Banyak benda boleh jadi di taska tapi as long kita tahu taska yang kita pilih ni yang terbaik serahkan pada Allah untuk jaga anak kita. In Shaa Allah hati ibu akan tenang. 


Semoga 5 tips ni berikan manfaat buat ibu yang menyusukan anak untuk mengawal dilema yang ada bila terpaksa bekerja semula.


Oh ya tips tambahan nak tambahkan dan banyakkan susu badan pun ada. Boleh klik article ni moga bantu ibu-ibu di luar sana buat pemilihan yang tepat dengan khasiat susu badan yang lebih terjamin.


Sebarang cadangan atau persoalan yang ingin dikongsi atau mungkin ada luahan terbuku di hati yang ingin dilepaskan, boleh sangat untuk menulis di ruang komen ni. In Shaa Allah kita bincangkan bersama 😊

No comments:

Powered by Blogger.