4 Tips Persiapan Sebelum Minum Air Gula Untuk MGTT Test Semasa Pemeriksaan Ibu Hamil

10/08/2017
Rasa pening, loya, nak muntah kalau tak makan. Time nak tunggu result lepas minum air gula tu tak tahu kejap atau lambat? Meh Huda share 4 tips persiapan sebelum minum air gula untuk meal glucose tolerance test (MGTT) semasa pemeriksaan ibu hamil.


Ibu hamil bahaya kalau tak makan. Perut kosong silap hari bulan boleh pitam. Dah memang kebiasaan bila kandungan hanpir cecah usia 26 hingga 28 minggu, glucose screening test mesti kena dijalani. Tapi persiapan macam mana kita nak buat?


minum air gula waktu mengandung, ujian kehamilan, glucose test, level diabetes, makanan diet seimbang, ibu diabetes hamil, ibu hamil 9 bulan, 5 bulan kehamilan, perlu ke minum air gula, air gula kencing manis, loya, cepat letih, kerap muntah, morning sickness, kelaparan tunggu lama, berat badan ideal, ujian darah, bahaya ke abnormal reading, tolerance test, persiapan apa nak kena buat, apa akan jadi kalau tidak buat test, paras gula ideal, cholestrol terbaik, lemak dan protein, cara kurangkan lapar, elak loya, cegah muntah, kawal morning sickness, kalori sesuai untuk ibu mengandung, roti berkhasiat, vitamin mineral,  bahaya makanan bergula, dessert tak sesuai, snack terbaik, hands food, langkah mudah buat persiapan pemeriksaan, step by step, masalah bila mengandung, tips sihat ibu hamil, ceria happy bahagia,
Minum air gula ni ada kala meloyakan


4 Tips Persiapan Sebelum Minum Air Gula Untuk MGTT Test Semasa Pemeriksaan Ibu Hamil



1. Pastikan Snack Sentiasa Ada


Sewaktu nak jalani ujian minum air gula tu, first, nurse atau doktor akan ambil bacaan gula semasa perut kosong. Kemudian, after dah minum air gula, bacaan gula diambil lagi sekali selepas satu jam.


So, snack ni perlu ada dalam tangan untuk elak kelaparan melampau. Lama jugak masa nak kena spend kat klinik atau hospital andai bacaan gula abnormal tu berulang. Ha kalau dah jadi macam ni, ujian kencing manis pulak kena dijalani.


2. Makan Pada Hari Minum Air Gula


Digalakkan untuk tidak makan dalam tempoh 8 jam sebelum ujian minum air gula dilakukan. Pastikan makan makanan berkhasiat pada waktu malam. Bila bangun pagi tu, minumlah air sikit untuk elakkan kurang bertenaga bila perut kosong dalam tempoh yang agak lama.


3. Makan Sehari Sebelum Minum Air Gula


Sepanjang hari sebelum mengambil ujian minum air gula tu, pastikan kita makan 150gram karbohidrat direct selama 3 hari sebelum jalani glucose test. Macam mana nak dapatkan 150gram karbohidrat ni? At least dalam sehari makanlah 2 keping roti putih dan cukup dengan segala vitamin dan mineral penting untuk ibu hamil.


4. Diabetes Kehamilan


Risiko diabetes kehamilan ni bagi effect pada bayi seperti kekurangan gula dalam darah ketika lahir, masalah pernafasan dan risiko menghidapi type 2 diabetes di kemudian hari.


Bagi ibu mengandung pulak mendapat risiko tekanan darah tinggi, depression dan type 2 diabetes jugak. Sebab tu penting untuk jaga pemakanan pastikan ada kandungan:
  • Lemak
  • Protein
  • Karbohidrat - kuantiti mesti kurang dari separuh kalori harian 
  • High fiber
  • Whole grain
  • Buah-buahan
  • Sayur-sayuran


Jauhi makanan yang mengandungi gula yang tinggi seperti desserts, soda dan candy. Buntu nak cari makanan yang lengkap dengan nutrien seimbang? Boleh klik info pemakanan sihat untuk ibu hamil.


4 comments:

  1. Rasa loya nak muntah tu wajib kalau kena minum air gula tu. Membayangkan je pun dah kembang tekak ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la kak zam huda pun rasa camtu jugak huhu. Punyalah jenuh nak habiskan huhu

      Delete
    2. Betul la kak zam huda pun rasa camtu jugak huhu. Punyalah jenuh nak habiskan huhu

      Delete
    3. Betul la kak zam huda pun rasa camtu jugak huhu. Punyalah jenuh nak habiskan huhu

      Delete

Powered by Blogger.