6 Petua Mudah Untuk Banyakkan Susu Badan

6 petua mudah untuk banyakkan susu badan ni sesuai diamalkan untuk ibu-ibu muda yang ingin susukan anak cukup tempoh penyusuan 2 tahun. Alhamdulillah gembira sangat bila dengar ada adik-adik dah jadi seorang ibu seawal usia 20 tahun. Semoga perkongsian petua ni beri manfaat pada semua 😊


Sometime pernah jugak ibu muda ni berkongsi dengan Huda masalah susu badan yang tidak mencukupi. Alhamdulillah diberi kelapangan untuk kongsi petua ni.


tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Seronok rasanya kalau stok susu badan banyak macam ni..!


Huda dulu lepas melahirkan anak pertama, pernah je hadapi masalah kurang susu badan. Stress antara sebab utama susah nak keluarkan susu badan. Then, Huda amalkan minum air halba. Nak tahu macam mana resepinya? Stay tune 😉


6 Petua Mudah Untuk Banyakkan Susu Badan



Banyak sebenarnya pemakanan yang boleh diambil untuk tambahkan dan banyakkan susu badan. Antaranya lobak putih, sayur bayam, badam, kismis, kurma dan banyak juga supplement yang boleh bantu tambahkan susu badan. Yang penting, ibu kena try and error makanan apa yang bantu tambahkan susu badan. 


Okay, now Huda share petua-petua yang boleh diamalkan. Moga membantu ibu untuk menyusukan bayi dengan bahan semulajadi, sihat dan selamat.


1. Tuam



tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Teknik tuam payudara.
Pic credited to Nur Suzilla wordpress.com

Kekurangan aliran darah pada bahagian payudara sometime beri effect kekurangan susu badan. Tuam antara salah satu cara yang membantu untuk lancarkan aliran darah.


Caranya:
  • Urut bahagian payudara selama 5 minit.
  • Rendamkan tuala kecil dalam air suam dan diperahkan lebihan air yang ada.
  • Letakkan di atas permukaan payudara dan biarkan selama 10 minit.
  • Lepas tuam tu, boleh gunakan jugak sikat tumpul yang bersih untuk urut dari bahagian atas payudara hingga ke bahagian nipple untuk lancarkan lagi pengedaran darah dan mudahkan pembukaan saluran susu badan. Buatlah dalam 5 ke 10 minit.
  • Then ready for breastfeeding.


2. Halba



tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Banyak manfaat fenugreek atau halba ni!

Biji halba ni ada phytoestrogens membantu proses milk booster. Ni petua orang dulu-dulu jugak ni. Yes sometime ada yang cakap halba ni panas, baby mungkin tidak selesa. Tapi so far baby Huda okay je. Bergantung pada orang jugak. Perhatikan kalau ada perubahan pada baby, buat la seminggu sekali. 


Huda guna tak banyak. Hanya 1 satu sudu kecil je. Caranya:
  • Rendamkan satu sudu kecil atau 1 sudu besar (ni amount sepatutnya) halba dalam air semalaman.
  • Keesokannya boleh rebus biji halba ni dengan air panas dalam beberapa minit.
  • Kacau sehingga sebati dan amalkan minum pada setiap pagi sehingga dapat positive result.
  • Ada setengah pendapat, halba ni tak sesuai untuk orang yang ada diebetic atau asthma. So better dapatkan nasihat pakar.


Memang rasanya macam pahit tapi Huda tambah gula sikit nak bagi sedap. Huda lebih suka guna cawan thermos, rendam terus air panas dengan biji halba. So bila dah agak suam tu, baru Huda minum. Tu cara nak cepat la hihi. Effect masih sama. Susu alhamdulillah melimpah ruah. Sambil tu Huda amalkan juga set menyusu Shaklee.


3. Jintan Manis



tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Jintan manis ni pun baik untuk kesihatan


Jintan manis yang biasa digunakan bila masak singgang daging ni rupanya bantu jugak susu badan melimpah ruah. Siapa tahu kan, bahan ni boleh bertindak sebagai galactogogue. So baby kurang alami colic pain atau kembung perut. 


Caranya:
  • Masukkan satu sudu besar jintan manis dalam 1 cawan air panas. Tutup cawan tu dan biarkan selama 30 minit. Minum 2 kali sehari selama sebulan.
  • Atau kalau rasa payah nak telan boleh la dimasukkan dalam masakan. At least adalah rasa jintan manis tu.


4. Jintan Putih



tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Cumin atau jintan putih ni pun menyumbang pada kesihatan yang lebih baik


Jintan putih ni ada sumber iron atau zat besi. Bagus untuk ibu yang baru melahirkan anak. Boleh bantu keluarkan angin dan kurangkan sembelit. 


Caranya:
  • Masukkan 1 sudu kecil serbuk jintan manis dan tambahkan 1 sudu kecil gula dalam air susu suam. 
  • Minum segelas suam ni setiap hari sebelum tidur.


5. Kayu Manis Bermadu



tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Rahsia kayu manis yang jarang kita ambil tahu


Kayu manis ni salah satu bahan yang mebantu milk booster jugak. Paling best bantu melambatkan kedatangan haid selepas berpantang dan dapat mengelakkan dari mengandung terlalu awal. 


Kebaikan cinnamon ni, membantu memberikan rasa pada susu badan. In Shaa Allah baby akan kerap menyusu disebabkan oleh rasanya.


Caranya:
  • Masukkan secubit serbuk kayu manis dan satu setengah sudu kecil madu.
  • Campurkan dalam segelas air susu suam.
  • Amalkan setiap hari sebelum tidur dalam tempoh 2 hulan berturut-turut. 


6. Bawang Putih



tambah darah, tambah susu badan dengan halba, banyakkan susu badan, banyakkan susu ibu, tips susu meriah tanpa supplement, susu melimpah ruah, petua susu badan pekat, menyusukan anak selama 2 tahun, masalah susu badan kering, cair, susu ibu tak keluar, susu badan kurang, anak mengamuk saat tidur, anak menangis tengah malam, masalah tekanan jiwa dan perasaan, nak susu banyak, cara susu badan banyak, cara nak elak bengkak susu, teknik urutan payudara untuk banyakkan susu keluar, kaedah banyakkan susu ibu, bahan susu pekat manis, sumber air susu ibu, tips susu meriah, supplement untuk banyakkan susu badan, cara melancarkan darah haid, cara merancang kehamilan, stok susu ibu tak cukup, stok susu ibu cepat habis,
Khasiat bawang putih


Bawang putih ni membantu pembentukan laktasi. In Shaa Allah, masih boleh menyusukan baby walau dalam keadaan kedatangan haid. Kebaikan bawang putih ni membantu penghasilan susu badan dalam tempoh yang lama. Baby pun suka rasanya.


Caranya:
  • Parut 3 ulas bawang putih.
  • Rebuskan dalam secawan air sampai suku air tu berkurangan.
  • Masukkan secawan susu dan direbuskan sekali.
  • Tutup api, masukkan satu setengah sudu madu dan kacau.
  • Minum sekali sehari di waktu pagi, seawal waktu nak menyusukan baby.


Semoga perkongsian petua ni membantu para ibu untuk realisasikan impian menyusukan anak secara konsisten dengan hasil susu badan melimpah ruah banyaknya. 


Selamat memulakan dan selamat mengamalkan petua dulu kala 😊


Oh ya.. andai nak cara lebih mudah untuk tambahkan susu badan, boleh try set menyusu Shaklee. In Shaa Allah pasti berpuas hati 😊

No comments:

Powered by Blogger.