15 Zat Vitamin Mineral Yang Sangat Diperlukan Untuk Tubuh Badan Sihat

Alhamdulillah alang-alang badan tengah tak sihat ni, rasa terpanggil nak kongsi info 15 zat vitamin mineral yang sangat diperlukan untuk tubuh badan sihat sepanjang hari dan pada setiap hari.


Pemilihan makanan yang kaya dengan sumber vitamin dan mineral adalah yang terbaik untuk pastikan badan kita sentiasa sihat. Research yang dijalankan di America, kebanyakan dietnya kekurangan kandungan vitamin dan mineral.


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Makanan yang saya makan ni, cukup ke vitamin mineral?


Sumber dari U.S. Department of Agriculture (USDA), rata-rata orang dewasa di America, kekurangan zat:

  • Potassium
  • Calcium
  • Fiber
  • Magnesium
  • Vitamin A, C, D dan E


Cuba kita perhatikan badan kita pulak? Adakah cukup dengan segala sumber vitamin dan mineral ni? Macam mana nak ukur pemakanan harian bersamaan dengan jumlah vitamin dan mineral yang sangat penting untuk badan kita ni supaya sihat cergas?


Macam Mana Nak Pastikan Badan Cukup Dengan Segala Jenis Vitamin Dan Mineral?



badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Jadual penyerapan vitamin dan mineral penting untuk tubuh badan kita


Kalau kita perhatikan diagram ni, macam dah cukup lengkap dengan kitaran masa selama 24 jam betul tak?


Pendek kata, bukanlah sepanjang 24 jam kita perlukan zat mineral. Tapi.. time bila sebenarnya vitamin ni mudah menyerap dalam badan. So, perhatikan betul-betul! Seawal waktu pagi lagi badan kita ni perlukan zat besi, vitamin C, vitamin B dan vitamin E.


Pada waktu tengahari, badan kita perlukan mineral CoQ10, zinc dan idion. Pada waktu petang pulak, masa ni la sangat diperlukan vitamin D, vitamin K dan minyak ikan.


Pada waktu malam, ha ni time kemuncak. Badan kita sangat perlukan kalsium, magnesium dan probiotics.


Mana nak dapatkan khasiat vitamin ni? 





badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Kepentingan vitamin C

Vitamin C ni actually bantu pembentukan kolagen dalam sel termasuk jugak tulang, otot dan sendi. Buah jambu, orange, kiwi dan strawberry, antara buah yang kaya dengan vitamin C. Keladi, broccoli dan cauliflower, antara sayuran yang kaya vitamin c jugak.




badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Pentingnya iron untuk tubuh badan yang sihat


Zat besi ni penting untuk cegah kekurangan sel darah merah atau anemia. Makanan yang kaya dengan zat besi termasuk hati ayam, daging, solmon dan ikan tuna.




badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Kumpulan vitamin B ni ada fungsi berbeza


Vitamin B ni berikan sumber thiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin B6, vitamin B12, biotin dan pantothenic acid. Vitamin B ni membantu pengaliran tenaga di selurah sel badan. Semua khasiat vitamin B ni ada dalam bentuk makanan yang berbeza antaranya seafood, kuning telur, sayur hijau, ayam, yogurt dan gandum.


4. Vitamin E


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Khasiat vitamin E bantu pemuliharaan tubuh badan


Vitamin E ni sebenarnya bertindak sebagai antioksidan dan dapat membantu dari segi kesihatan mata dan mengelakkan lemah otot. Makanan yang kaya dengan vitamin E termasuk biji bunga matahari, minyak gandum, badam dan kacang tanah.


5. CoQ10


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
10 kebaikan CoQ10 yang jarang kita selami


CoQ10 ni antara elemen yang memang sedia ada dalam sel tubuh. Bantu hasilkan tenaga dan melindungi badan dari molekul yang merosakkan sel. Antara makanan yang kaya dengan enzim ni minyak soya, daging, mackerel, sardin dan kacang tanah.


6. Zinc


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Banyak rupanya kebaikan zinc ni


Zinc ni berfungsi untuk bantu mempercepatkan sembuhan luka pada sel. Bantu jugak mempertingkan imunisasi untuk melawan penyakit. Tiram antara makanan yang kaya dengan khasiat zinc termasuklah ketam dan udang galah.


7. Iodin


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Info iodin


Iodin ni penting untuk mencegah dari penyakit thyroid. Tingkatkan metabolisma badan dan bantu jugak mencegah pembentukan sel kanser. Makanan yang kaya dengan iodin, sayur hijau, telur, rumpai laut dan unpasteurized dairy product.


8. Vitamin D


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Siapa kata vitamin D tak penting?


Vitamin D bantu untuk serap kalsium sekaligus bantu kuatkan gigi dan tulang. Lemak ikan solmon, tuna ni antara yang kaya dengan kandungan vitamin D. Susu, orange, cereal, yogurt pun sama. 


9. Vitamin K


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Jarang sangat nak ambil tahu kepentingan zat vitamin K ni


Vitamin K ni penting untuk pembentukan tulang yang sangat kuat. Bantu jugak untuk elakkan berlakunya pembekuan darah. Sayur berdaun hijau ni banyak kandungan vitamin termasuklah vitamin K. Jangan terkejut kacang soya pun ada khasiat vitamin K tau.




badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Sebab tu la fish oil ni berharga sangat


Dalam diet harian, kurang complete la kalau tidak ada khasiat omega-3, EPA dan DHA. Makanan yang kaya dengan khasiat ni termasuklah ikan salmon, ikan sardin, kekacang dan telur.


11. Kalsium 


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Banyak betul manfaat calcium ni bukan tumpu kat tulang dan gigi je


Kalsium ni macam mana yang kita tahu of course untuk cantikkan serta kuatkan tulang dan gigi. Makanan yang high calcium ni termasuklah susu, kacang soya dan oatmeal.


12. Magnesium


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Ni ha function magnesium, best kan!


Magnesium ni bagus untuk bantu berikan tenaga. Bantu otot, arteri dan jantung berfungsi dengan lebih baik. Antara sumber makanan seperti sayur, kacang soya, kacang gajus ni ada kandungan magnesium.




badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Probiotic susu kultur, bakteria baik ni banyak manfaatnya


Probiotics ni sebenarnya sejenis bakteria baik bantu untuk kuatkan sistem imunisasi. Jarang kita nak ambil peduli kan? Bila badan kita ni kekurangan sumber probiotics, tu yang boleh cepat terkena penyakit berjangkit, masalah kulit, penyakit autoimmune dan kerap demam dan selsema. Tempe antara sumber makanan yang ada probiotics termasuklah yogurt.


So, sekarang ni. Dah boleh la mula merancang sumber makanan yang kaya dengan semua khasiat vitamin dan mineral ni.

Oh ya, mesti you all tertanya-tanya potassium dan fiber ni tak nak explain ke? Hihi kalau bermanfaat apa salahnya. Boleh je share terus.


Potassium dan Fiber


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Potassium ni sangat special untuk kawal gula dalam darah


Potassium ni sebenarnya bantu untuk mengawal tekanan darah. Kentang, pisang dan tomato ni antara makanan yang kaya dengan potassium.


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Fiber ni elemen yang membantu mengawal berat badan kita tau..


Fiber bantu untuk mencegah kanser. Termasuklah penyakit jantung, batu karang, PMS, obesiti. Fiber ni secara tak langsung bantu melancarkan pengedaran darah keseluruhan organ dalaman yang sangat penting untuk jadikan tubuh badan kita sentiasa sihat. Makanan yang mengandungi high fiber termasuklah buah avacado, pears, berries dan kelapa. 


Harap perkongsian ni membantu badan kita lebih sihat. Andai susah sangat nak cari pemakanan macam ni, amalkan makan supplement sihat dengan bahan semulajadi. Seperti Vitalea, Vitamin C, B Complex, ESP dan Omega Guard.


badan sihat otak cerdas, minda cergas, macam mana nak kurus, zat besi dalam makanan, makanan penambah darah, makanan sesuai untuk orang berpantang, makanan protein, vitamin and mineral for our body, vitamin that help to barnish fat, mineral resources, healthy vitamin, vitamin untuk sihat cantik, makanan sihat untuk ibu hamil,  diet seimbang, kalori tepat untuk orang dewasa, nutrien lengkap, masalah buah pinggang, masalah buang air besar, perut buncit, perut kembung, berat badan berlebihan, kurang darah merah, anemia, autoimmune, imunisasi lemah, senang jatuh sakit, demam selsema, penyakit berjangkit, tak suka sayur dan buah, cepat letih, kurang bertenaga, pitam, migrain, underweight, overweight, low calories, kurangkan makanan berlemak, sakit sendi dan lutut, lenguh urat, hilang tumpuan, gaya hidup sihat, high blood pressure, eat well,
Set vitamin lengkap untuk jalani aktiviti harian dengan lebih sihat dan bertenaga


Set keperluan harian lengkap ni cukup dengan segala khasiat vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh badan kita. 


"Badan Sihat Minda Cerdas
Badan Sihat Otot Makin Bertenaga
Badan Sihat Barulah Ngam"


Perlukan supplement sihat atau info nutrisi lengkap, boleh hubungi Huda 018 207 6769 atau whatsapp directly https://www.wasap.my/+60182076769


Huda Kamil
Berkongsi Nutrisi Sihat
018 207 6769


No comments:

Powered by Blogger.