Resepi Kek Molten Chocolate Lava Yang Sedap Meleleh!

1/01/2016

Assalamua'laikum,


Teringin nak makan.. Resepi kek molten chocolate lava yang sedap meleleh, tengok je dah terliur. Tak tergoda ke bila koyak bahagian tengah kek dengan garfu, limpah keluar cecair coklat pekat. Ya Allah sedapnyer.. tapi tu la dah try banyak kali tak menjadi jugak sedihnya...=(


kek hari jadi, resepi kek, resepi kek coklat, kek coklat bakar, kek coklat moist, coklat moist, coklat emulco, coklat leleh, coklat lembut, coklat lembap, coklat leleh untuk kek, molton lava cake, molton lava cupcakes, moltan lava cakes, lava cake recipe, coklat enak, coklat english, chocolate lava cake recipe, chocolate cake, chocolate dessert recipes, chocolate decoration cake, chocolate delicious, coklat sedap, coklat sendiri, leleh air liur, leleh beb, meleleh sedap, meleleh air liur,
Ni kalau buat dessert high tea bersama keluarga memang best kan!


Bahan dan cara saya refer kat video ni hopefully leh bantu korang untuk buat penyediaan kek ni ikut cara yang betul. Kalau tengok dalam video tu simple sangat dia buat tak guna banyak masa pun. 




Bahan-bahan:


  • 110g mentega tanpa garam 
  • 170g coklat masakan
  • Serbuk buah pala  
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/2 cawan tepung 
  • 1 cawan gula aising
  • 3 biji telur ayam
  • 3 biji telur kuning
  • 3/4 sudu kecil extract vanilla


Cara-cara nak buat kek molton chocolate lava



1. Adunan coklat cair
  • Slow fire, masukkan mentega, coklat dan dengan cepat masukkan serbuk buah pala dan serbuk kayu manis.
  • Gaul semua bahan tadi sampai cair. 


2. Adunan kek
  • Amik mixing bowl, masukkan tepung dan icing sugar, pukul rata 2 bahan ni pastu alihkan kat keliling bowl sebab nak masukkan pulak telur ayam, telur kuning dengan extract vanilla kat bahagian tengah.
  • Pukul rata semua bahan tadi pastu barulah masukkan adunan coklat dan gaul sebati 2-3 kali sampai betul-betul rata.


3. Proses membakar
  • Sapukan mentega disalut sikit gula kat dalam bekas acuan.
  • Masukkan acuan kek tadi kat dalam bekas acuan.
  • Bakar dalam oven dalam tempoh 14-16 minit pada suhu 180°c.



Masa hujung minggu aritu ada buat resepi ni tapi tak menjadi macam dalam video ni. Mungkin oven kita dengan oven diorang tak sama. Bukan tak nak cuba resepi lain, bahan-bahan agak costly. 


Nak kata tak sedap tu sedap la jugak cuma tak leleh je hehe. Kalau ada sesiapa kat luar sana yang pernah try buat resepi ni dan jadi lava leleh, sila la share dengan saya sekali yea


Thank you for sharing with me 


No comments:

Powered by Blogger.