Best Jugak Percutian Di Busan Ni Sesuai Untuk Seisi Keluarga Melancong!

1/28/2016


Assalamua'laikum,


Waahhh best jugak rupanya percutian di Busan ni and sangat sesuai untuk seisi keluarga melancong! Tak tau la pulak rupanya banyak destinasi menarik yang boleh diteroka. Pemandangan pun cantik dan menenangkan



busan, destinasi pelancongan di busan, interesting places in busan korea, what make busan so unique, tempat menarik di busan korea, apa yang menarik di busan korea, tempat wisata menarik di busan, tempat yang menarik di busan, apa yang menarik di busan, tempat paling popular di busan, melancong ke korea, tempat menarik di korea, bercuti di korea, jalan-jalan di busan, bawa family melancong, matta fair, pergi korea musim bunga, k-pop, jumpa artis k-pop, korea selatan, kamsahamida, berbulan madu di korea selatan, autumn in my heart, travelog korea, muslim di korea, makanan halal di korea, masakan korea, melancong luar negara, tempat bersejarah di korea, makan kimchi, aktiviti cuti sekolah, taejongdae park, sinseon rock, danubi train, haedong yonggunggsa temple, jauh perjalanan luas pemandangan
Gamcheon Cultural Village atau Taegeukdo Village
Photo credit to danbochat.wordpress.com


Gamcheon cultural village atau Taegeukdo village ni dah lama terbina sejak tahun 1918 lagi. Pada tahun tu jugakla terjadinya peperangan di Korea. Menurut cerita asalnya, perkampungan ni terbina sewaktu pengikut agama Taeguekdo jadikan kawasan ni sebagai tempat persembunyian. 


Hmm amacam dah la kisah sejarahnya agak menarik dan pemandangannya pun wow sangat memukau dengan bentuk rumah yang agak cubical seperti permainan lego. Rasa tertarik nak lawat tempat ni kan!


Saya ni dah la cukup teruja dengan pemandangan kampung tu. Pastu lepas tengok video ni lagi membuak la perasaan nak lawat Busan ni one day In Shaa Allah. Video ni cukup memberikan inspirasi untuk menjejakkan kaki ke sana. Jom kita saksikan bersama!








Bagi penggemar seafood, ada satu tempat yang cukup mempesonakan tak sama dengan pasar yang ada di Malaysia. Kawasan pasar ni ada restoran yang menyediakan makanan seafood segar fuuuhhh memang terliur la kalau tengok.


Tak cukup dengan tu bentuk seafood yang ada pun cukup unik sampai tak leh nak teka sama ada ketam atau lobster. Really amaziiingggg! Subhanallah ciptaan Allah ni Maha Luas dan Maha Indah Lagi Cantik. Banyak benda kita boleh belajar bila berada di bumi budaya yang berbeza.



busan, destinasi pelancongan di busan, interesting places in busan korea, what make busan so unique, tempat menarik di busan korea, apa yang menarik di busan korea, tempat wisata menarik di busan, tempat yang menarik di busan, apa yang menarik di busan, tempat paling popular di busan, melancong ke korea, tempat menarik di korea, bercuti di korea, jalan-jalan di busan, bawa family melancong, matta fair, pergi korea musim bunga, k-pop, jumpa artis k-pop, korea selatan, kamsahamida, berbulan madu di korea selatan, autumn in my heart, travelog korea, muslim di korea, makanan halal di korea, masakan korea, melancong luar negara, tempat bersejarah di korea, makan kimchi, aktiviti cuti sekolah, taejongdae park, sinseon rock, danubi train, haedong yonggunggsa temple, jauh perjalanan luas pemandangan
Salah satu seafood yang ada di Gijang, Busan. 
Photo credit to youtube.com


busan, destinasi pelancongan di busan, interesting places in busan korea, what make busan so unique, tempat menarik di busan korea, apa yang menarik di busan korea, tempat wisata menarik di busan, tempat yang menarik di busan, apa yang menarik di busan, tempat paling popular di busan, melancong ke korea, tempat menarik di korea, bercuti di korea, jalan-jalan di busan, bawa family melancong, matta fair, pergi korea musim bunga, k-pop, jumpa artis k-pop, korea selatan, kamsahamida, berbulan madu di korea selatan, autumn in my heart, travelog korea, muslim di korea, makanan halal di korea, masakan korea, melancong luar negara, tempat bersejarah di korea, makan kimchi, aktiviti cuti sekolah, taejongdae park, sinseon rock, danubi train, haedong yonggunggsa temple, jauh perjalanan luas pemandangan
Lobster Busan.
Photo credit to www.tripadvisor.com


Emm tak cukup dengan pasar unik dengan berbagai jenis seafood yang agak pelik and amazing ni, tertarik jugak la dengan pantai yang luas terbentang. Pendek kata kalau sampai Busan macam tak lengkap kalau tak singgah ke Haeundae.


busan, destinasi pelancongan di busan, interesting places in busan korea, what make busan so unique, tempat menarik di busan korea, apa yang menarik di busan korea, tempat wisata menarik di busan, tempat yang menarik di busan, apa yang menarik di busan, tempat paling popular di busan, melancong ke korea, tempat menarik di korea, bercuti di korea, jalan-jalan di busan, bawa family melancong, matta fair, pergi korea musim bunga, k-pop, jumpa artis k-pop, korea selatan, kamsahamida, berbulan madu di korea selatan, autumn in my heart, travelog korea, muslim di korea, makanan halal di korea, masakan korea, melancong luar negara, tempat bersejarah di korea, makan kimchi, aktiviti cuti sekolah, taejongdae park, sinseon rock, danubi train, haedong yonggunggsa temple, jauh perjalanan luas pemandangan
Pemandangan pantai Haeundae, Busan. 
Photo credit to Busan Tourism Information


Huandae beach ni boleh dikatakan sentiasa ramai orang and agak crowded kalau datang masa musim panas. Mana yang bernasib baik boleh la saksikan Huandae Sand Festival yang diadakan pada setiap tahun. Kat sini jugak ada akuarium tau.


Banyak lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi. Antaranya Haedong Yonggunggsa Temple. Ha temple ni terletak betul-betul kat pinggiran pantai berbatu. Sangat tenang kalau tengok pemandangan dari atas. 


busan, destinasi pelancongan di busan, interesting places in busan korea, what make busan so unique, tempat menarik di busan korea, apa yang menarik di busan korea, tempat wisata menarik di busan, tempat yang menarik di busan, apa yang menarik di busan, tempat paling popular di busan, melancong ke korea, tempat menarik di korea, bercuti di korea, jalan-jalan di busan, bawa family melancong, matta fair, pergi korea musim bunga, k-pop, jumpa artis k-pop, korea selatan, kamsahamida, berbulan madu di korea selatan, autumn in my heart, travelog korea, muslim di korea, makanan halal di korea, masakan korea, melancong luar negara, tempat bersejarah di korea, makan kimchi, aktiviti cuti sekolah, taejongdae park, sinseon rock, danubi train, haedong yonggunggsa temple, jauh perjalanan luas pemandangan
Temple direka khas hadap laut untuk dipersembahkan pada goddess of mercy.Photo credit to blog.daum.net


Nampak dengan luas kebesaran Allah. Tapi kalau berkunjung kat sini niat kene lah betul. Tujuan temple ni diwujudkan untuk tunaikan segala hajat bak kata orang omputih make wish come true. Tapi kita sebagai orang Islam jangan la percaya benda tu sume cukuplah sekadar untuk menikmati keindahan ciptaan Allah.  


Ha sebelum saya lupa ada lagi satu tempat yang agak menarik. Kat situ ada rumah api dan kat bawah kawasan rumah api tu ada satu batu yang dinamakan Sinseon Rock. Ni salah satu destinasi tarikan pelancong ada cruises, lighthouse, observation deck dan Danubi train.


busan, destinasi pelancongan di busan, interesting places in busan korea, what make busan so unique, tempat menarik di busan korea, apa yang menarik di busan korea, tempat wisata menarik di busan, tempat yang menarik di busan, apa yang menarik di busan, tempat paling popular di busan, melancong ke korea, tempat menarik di korea, bercuti di korea, jalan-jalan di busan, bawa family melancong, matta fair, pergi korea musim bunga, k-pop, jumpa artis k-pop, korea selatan, kamsahamida, berbulan madu di korea selatan, autumn in my heart, travelog korea, muslim di korea, makanan halal di korea, masakan korea, melancong luar negara, tempat bersejarah di korea, makan kimchi, aktiviti cuti sekolah, taejongdae park, sinseon rock, danubi train, haedong yonggunggsa temple, jauh perjalanan luas pemandangan
Pemandangan di sekitar Taejongdae Park. 
Photo credit to shewalkstheworld.com


Kalau dulu-dulu mungkin kita pernah dengar dan tengok cerita dokumentari mengenai batu berbentuk seperti perempuan dan dipercayai perempuan tersebut bertukar menjadi batu tatkala menantikan kepulangan suaminya dari Jepun. Ha ni la tempatnya Taejongdae Park yang famous dengan lagenda ni. 


Sangat menarikkan Busan ni... Rasa tak puas kalau setakat tengok gambar dan dengar dari pengalaman orang yang pernah pergi sini. Rasa macam nak menikmati keindahan Busan ni kat depan mata sendiri. 


In Shaa Allah andai ada rezeki kita satu hari nanti boleh la bawak the whole family untuk melawat di serata bumi Allah yang luas ni. Lagi jauh kita mengembara lagi luaslah pengetahuan dan pengalaman yang ditempuh. 


Setakat ni saje saya kongsikan tempat-tempat yang menarik di Busan ni. Moga boleh dijadikan destinasi percutian akan datang. Emmm rasa tak sabar nak pergi tempat ni one day! In Shaa Allah


No comments:

Powered by Blogger.