Kaedah Pemakanan Yang Sesuai Untuk Ibu Berpantang Pembedahan Dan Normal

10/12/2015
Ramai ibu-ibu yang tertanya-tanya apa pemakanan yang sesuai dimakan ketika berada dalam pantang? Ye la tak kiralah bersalin normal atau pembedahan czer. Masing-masing ada dugaan dan cabaran tersendiri. Yang pasti cara berpantang tetap sama.


Sikap main redah ni bahaya jugak sebenarnya. Tu yang ada berpantang sampai 3 bulan straight non stop hihi. Macam Huda ni lebih selesa berpantang selama 40 hari je. Ni sedikit sebanyak kisah berpantang yang Huda amalkan sendiri di rumah. Harap tak bosan bila you all membacanya. 


makanan ibu dalam pantang, cara cepat sembuhkan luka bersalin, luka jahitan bersalin bengkak, luka cepat kering, cara kecutkan rahim, mudah bersalin normal, set vitamin shaklee untuk ibu berpantang, kaedah melancarkan haid, makanan berpantang, makanan berkhasiat untuk ibu berpantang, melancarkan pergerakan selepas bersalin, cara mudah tanggalkan benang jahitan, tips elak meroyan, cara buangkan angin dalam badan, rawatan semulajadi khusus untuk orang berpantang, tips elak sembelit ketika berpantang, tips melancarkan buang air besar,  cara tambahkan susu badan, cara tambah darah, badan lemas tak bertenaga, rawatan ibu bersalin secara pembedahan, nutrien makanan seimbang, zat besi shaklee, vitamin c foods,  b complex foods, high calcium foods, multivitamin tablets,
Ibu berpantang kena jaga pemakanan


Amalan Pemakan Berpantang Bersalin Secara Pembedahan



Masa berpantang secara czer dulu, Huda amalkan makan ikan haruan. Ikut petua orang berpengalaman, seeloknya dimakan dalam tempoh 20 atau 30 hari lepas bersalin. Makan seawal bersalin takut luka luaran je sembuh cepat. Bahagian dalam masih basah.


Huda makan ikan haruan secara berperingkat. Tak makan 1 ekor sekaligus pada waktu yang sama. Huda asingkan badan dan ekor. Misalannya, bila makan tengahari Huda amik bahagian badan je. Bila makan malam, bahagian ekor pulak. Lepas tu, selang 3 ke 5 hari continue amik ikan haruan semula.


Huda cuma ikut petua orang lebih dulu makan garam. Tak ambil ikan haruan dalam kuantiti yang banyak. Khuatir bahagian luka dalaman tu jadi berlapis-lapis pulak. Gamat memang Huda tak makan. Takut hihi. Huda hadkan amik at least 7 kali je ikan haruan. Lebihnya tu, Huda makan supplement khusus untuk cepat sembuhkan luka.


Huda amalkan makan Alfafa untuk banyakkan susu badan dan bantu kuatkan bahagian peranakan. Lepas tu, Huda amik B Complex untuk bantu lancarkan sistem pelawasan serta elak angin dalam badan. Vitamin C Huda amik untuk tingkatkan imunisasi. Zinc Complex untuk cepat sembuhkan luka dan Vitalea sebagai multivitamin pelengkap nutrien.


Amalan Berpantang Bersalin Normal



After 1 year and 2 months, Huda preggy anak kedua pulak. Masa ni bermain dengan psikologi dari doktor dan jugak nurse. Soalan yang diorang tanya "macam mana boleh pregnant?" Allah je yang tahu perasaan masa tu hampir nak terkeluar jawab balas "doktor tahu tak bila nak mati?" Hihi. Syukur hanya terpendam dalam hati.


Make it short, Huda prefer bersalin normal. Lagi sekali doktor cabar dan uji kesabaran. "Awak ni betul ke tak? Ada hati nak bersalin normal. Czer tak sampai 2 tahun. Betul yakin ke nak proceed normal?" Huhu Huda suka soalan macam tu. Sekurang-kurangnya Huda cari jalan untuk jaga pemakanan. Keep on konsisten dengan supplement Shaklee.


After deliver with normal procedure. Cabaran dan dugaan tak sama time czer dulu. Czer dulu boleh lagi bergerak sini sana after 3 days. Time bersalin normal, duduk bangun perit sangat. Syukur husband sentiasa dapat cari ikan sepat, ikan selar dan ikan haruan. Dikatakan baik untuk orang berpantang.


Huda berpantang di kampung mak mertua. Huda ni alhandulillah so far tak ada masalah alergi dan sebagainya. Jiran pun ada yang buatkan sup ikan haruan berlada hitam. Penuh dengan hirisan halia. Untuk pastikan badan ibu berpantang sentiasa panas dan elakkan badan masuk angin.


Then Huda keep on amik set berpantang khusus untuk bersalin normal. Huda amalkan makan Ostematrix, Alfafa, Vitamin C, B Complex dan multivitamin Vita Lea. Syukur alhamdulillah Ostematrix ni membantu untuk cepat kecutkan rahim dan memudahkan pergerakan otot selepas bersalin.


Semoga perkongsian ni sedikit sebanyak membantu ibu berpantang untuk dapatkan khasiat nutrien yang sebaiknya. Kalau anda masih dalam pantang dan mencari set vitamin lengkap untuk ibu berpantang boleh klink link ni atau hubungi Huda di talian 018 207 6769 atau menerusi whatsapp www.wasap.my/+60182076769.


No comments:

Powered by Blogger.