Atasi Gatal Hidung dan Sakit Kepala Akibat Resdung Elak Hilang Fokus Semasa Bekerja

10/29/2015
Assalamualaikum,


Rasa excited nak kongsi tips atasi gatal hidung dan sakit kepala akibat resdung elak hilang fokus semasa bekerja. Bila timbul isu ni, mungkin kita anggap resdung hidung perkara biasa. Then, hidung berair, mata dan telinga sakit. At last, hilang fokus dalam kerja sebab sakit kepala.


Ye la sometime bila sibuk kerja masalah resdung hidung kita amik mudah. Tak tunjuk inisiatif nak buat rawatan resdung walhal kalau biar lagi lama risiko pada diri sendiri sampai nak kena buat pembedahan.


cara atasi hidung gatal, sakit kepala akibat sinus, masalah hidung tersumbat, masalah hidung berdarah, masalah hidung, masalah sakit kepala, masalah sakit mata, punca resdung, masalah gatal dalam telinga, masalah hidung gatal, hilang fokus dalam kerja, hilang tumpuan, cara cegah resdung, macam mana nak atasi resdung, cara rawat resdung, cara mencegah hidung tersumbat, cara mencegah hidung berdarah, cara mencegah hidung berair, merawat masalah mata, rawat sakit kepala, masalah telinga berdengung, telinga berdesing, telinga tersumbat,
Hidung berair, mata dan telinga sakit ganggu tugasan harian


Bak kata pepatah, cegah lebih baik dari ubati. Nak tak nak kita kene amik kaedah rawatan yang sesuai dan ubatan selamat digunakan.


Resdung Hidung Perkara Biasa?



Hmm.. ramai orang salah tafsir. Resdung mesti dikaitkan dengan jerawat. Padahal tak semestinya, ada orang muka langsung takde jerawat, cantik, bersih tup-tup ada resdung.


Hakikat resdung hidung ni sebenarnya alergi. Tapi kalau dah teruk hama leh berkampung dalam hidung. So, jangan anggap resdung hidung ni perkara biasa.


Dilema Hidung Berair



Hidung berair ni bukan orang dewasa je yang kene, budak-budak pun leh kene. Sekali kene susah nak henti. Ha, masa ni la hidung macam tak leh nak control, buat la macam mana pun, hingus tetap mengalir.


Sure geli..kan? even kat tempat public pun rasa tak selesa macam ade je mata-mata yang duk pandang. Tu belum lagi kalau time solat. Solat tak kusyuk, telekung jadi mangsa. Emm.. penuhlah peta-peta tak diundang.


Apa Jadi Bila Dibiarkan?



So, kalau dah simtom macam ni masih diam lagi, lama-lama mata dan telinga sakit. Sakit kepala menyerang. So, semua benda serba tak kene dan hilang fokus dalam kerja.


cara atasi hidung gatal, sakit kepala akibat sinus, masalah hidung tersumbat, masalah hidung berdarah, masalah hidung, masalah sakit kepala, masalah sakit mata, punca resdung, masalah gatal dalam telinga, masalah hidung gatal, hilang fokus dalam kerja, hilang tumpuan, cara cegah resdung, macam mana nak atasi resdung, cara rawat resdung, cara mencegah hidung tersumbat, cara mencegah hidung berdarah, cara mencegah hidung berair, merawat masalah mata, rawat sakit kepala, masalah telinga berdengung, telinga berdesing, telinga tersumbat,
Kesan resdung jika tak dirawat


Jangan jadi macam rakan saya kene buat minor surgery kat pangkal hidung nak keluarkan sinus. Saya pulak buat pembedahan mata. Bila sakit kepala, saya paksa mata tuk fokus. So, urat mata jadi tegang.


Kaedah Rawatan



Check diri sendiri, andai kerap bersin awal pagi dan lewat malam, buat pemeriksaan.


Tak susah pun, banyak pusat rawatan resdung kat Malaysia ni baik moden atau tradisonal. Pilih je mana sesuai, terjamin kawalan kualiti dan berdaftar dengan KKM.


Cara Tradisional:



Sedut serbuk kunyit hidup nak bagi keluar lendir sinus. Guna corong asap nak keluarkan hama.


Cara Moden:



Ambil ubatan rawat resdung dari farmasi atau klinik. Makan supplement khusus untuk cegah resdung.


cara atasi hidung gatal, sakit kepala akibat sinus, masalah hidung tersumbat, masalah hidung berdarah, masalah hidung, masalah sakit kepala, masalah sakit mata, punca resdung, masalah gatal dalam telinga, masalah hidung gatal, hilang fokus dalam kerja, hilang tumpuan, cara cegah resdung, macam mana nak atasi resdung, cara rawat resdung, cara mencegah hidung tersumbat, cara mencegah hidung berdarah, cara mencegah hidung berair, merawat masalah mata, rawat sakit kepala, masalah telinga berdengung, telinga berdesing, telinga tersumbat,
Atasi resdung dan sakit kepala


cara atasi hidung gatal, sakit kepala akibat sinus, masalah hidung tersumbat, masalah hidung berdarah, masalah hidung, masalah sakit kepala, masalah sakit mata, punca resdung, masalah gatal dalam telinga, masalah hidung gatal, hilang fokus dalam kerja, hilang tumpuan, cara cegah resdung, macam mana nak atasi resdung, cara rawat resdung, cara mencegah hidung tersumbat, cara mencegah hidung berdarah, cara mencegah hidung berair, merawat masalah mata, rawat sakit kepala, masalah telinga berdengung, telinga berdesing, telinga tersumbat,
Atasi resdung dan kulit berjerawat


cara atasi hidung gatal, sakit kepala akibat sinus, masalah hidung tersumbat, masalah hidung berdarah, masalah hidung, masalah sakit kepala, masalah sakit mata, punca resdung, masalah gatal dalam telinga, masalah hidung gatal, hilang fokus dalam kerja, hilang tumpuan, cara cegah resdung, macam mana nak atasi resdung, cara rawat resdung, cara mencegah hidung tersumbat, cara mencegah hidung berdarah, cara mencegah hidung berair, merawat masalah mata, rawat sakit kepala, masalah telinga berdengung, telinga berdesing, telinga tersumbat,
Atasi resdung kronik


Alhamdulillah, resdung semakin pulih sejak saya gunakan Alfafa, Omega Guard dan Vita C. Saya jarang bersin dan kurang simtom alergi. Rasa lebih selesa dan semakin sihat. Sakit kepala pun dah jarang kene. Syukur sangat boleh kembali fokus kerjaya.


Saya tak menyesal order supplement ni! Anda pulak macam mana? tak nak cuba? Cubalah! anda pasti berpuas hati seperti saya.☺


Sila hubungi Nurulhuda (ID:1215407) melalui: 
Whatsapp ke no 018 207 6769
www.wasap.my/+60182076769
Email: hudahud84@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/nurulhuda.kamil
Website: www.hudakamil.com

No comments:

Powered by Blogger.