11 Teknik Mengurut Badan Bayi Selepas Mandi

11 teknik mengurut badan bayi ni penting untuk pastikan baby sentiasa ceria dan bertenaga. Ibu-ibu pasti senang bila tengok wajah ceria si comel. Tangisan merengek bertukar menjadi aura yang sangat mendamaikan jiwa seorang ibu. Tahu-tahu baby tidur dengan sangat lena selepas selamat dimandikan 😊


Kena ingat tau.. salah cara mengurut lain pulak jadinya. Tekanan mengurut baby ni of course tak sama dengan orang dewasa. Baby ni suka pada sentuhan jari jemari. Jadi cukuplah sekadar tekanan yang lembut dan mendamaikan. Tapak tangan ibu ni unik, hanya baby je yang dapat rasa ketenteraman bila si ibu menyentuh setiap inci kulit di tubuhnya.


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Bila kita tahu step mengurut bayi  dengan betul, barulah ngam..

11 Teknik Mengurut Badan Bayi Selepas Mandi



1. Kedudukan Bayi


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Posisi bayi sebelum lakukan teknik urutan
Photo credited to babycentre.co.uk


Bagi baby yang dah boleh mengangkat kepala. Boleh la diletakkan dalam posisi meniarap. Bagi baby yang belum cukup kuat anggotanya, boleh la dibaringkan. Untuk aktiviti ni, ibu kena letakkan baby atas tuala yang tebal. Khuatir terkucil dan sebagainya, senang la di lap. 


Tips yang paling penting before massage. Kena make sure baby dalam keadaan yang tenang, tidak gusar dan boleh berikan response yang baik. Bila tengok baby okay tak menangis, boleh la teruskan dengan teknik seterusnya.


2. Bahagian Kaki


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara twist kaki baby semasa mengurut
Photo credited to babycentre.co.uk


Dalam banyak-banyak anggota badan. Baby ni suka sangat bila kita bermain dengan kakinya. Kenapa kaki dulu bukannya tangan? Sebabnya kaki ni kurang sensitif. Buat la gaya macam mana pun baby ni tetap happy je. Okay untuk bahagian kaki, kita mulakan urutan dari atas ke bawah.


Letak la herbal cream atau olive oil. Genggam dengan lembut kaki baby tu pastu squeeze la kaki baby dari atas ke bawah dengan kedudukan tangan bersilang macam dalam gambar ni ha.


3. Permukaan Kaki


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara urutan kaki
Photo credited to babycentre.co.uk


Untuk bahagian permukaan kaki ni. Bukanlah directly tumpu kat bahagian tumit tu. Tapi kita urut dari atas ke bawah bermula dari bahagian atas buku laki sampai la ke bahagian ibu jari kaki. Kita amik bahagian top surface tu je. Maknanya bahagian permukaan kaki tu ha.


4. Tapak Kaki


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara urut tapak kaki
Photo credited to babycentre.co.uk


Untuk bahagian tapak kaki ni tak perlu la nak tekan kuat2 ibarat macam kita urut kaki nak buangkan angin dalam badan. Jangan buat macam tu. Meraung baby nanti. Apa nak buat?


Just guna ibu jari dengan perlahan kita urut secara membulat lawan arah jam dari atas ke bawah. Tapak kaki baby tu kecik je. Dengan 2 ibu jari, dapat cover keseluruhan tapak kaki.


5. Bahagian Tangan


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara twist tangan baby semasa proses mengurut
Photo credited to bahycentre.co.uk


Untuk bahagian tangan ni, cara urutan sebijik macam kaki tadi. Amik la herbal cream atau olive oil lumur satu tangan dari paras bawah ketiak baby sampailah ke pergelangan tangan.


Masih sama urut dari atas ke bawah dalam keadaan menggegam kemas tangan baby dan squeeze dari atas ke bawah. Kedudukan tapak tangan kita of course kena bersilang barulah senang nak squeeze from top to the bottom. Oopsss jangan genggam kuat-kuat tau. Tahulah geram. Sian baby sakit pulak dia hihi.


6. Tapak Tangan


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara mengurut tapak tangan
Photo credited to babycentre.co.uk


Huda suka urut bahagian tapak tangan ni. Proses sama macam urut tapak kaki tadi. Guna 2 ibu jari buat urutan membulat lawan arah jam dari bawah ke atas. Sambil urut tu baby ni boleh capture deria rasa bila disentuh. Sangat comel tengok jari kecik-kecik tu bergerak-gerak. Kadang-kadang tu bila geram. Saje je Huda letak tapak tangan baby ke muka hihi.


7. Jari


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara menarik jari jemari
Photo credited to babycentre.co.uk


Untuk bahagian jari ni tak ada la apa sangat. Just kita tarik perlahan-lahan jari baby guna ibu jari dan jari telunjuk je. Biarkan baby yang lepaskan jarinya sendiri. Bukan kita yang lepaskan tau. Tapi baby yang tarik bila kita pegang jari comel tu. Jangan la pegang kuat-kuat. Sampai berletuk-letak. Silap haribulan patah pulak la jari tu huhu.


8. Bahagian Dada


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara mengurut dada
Photo credited to babycentre.co.uk


Chest baby sangat lembut. Tak perlu nak diurut lebih-lebih. Cukup sekadar meletakkan kedua tapak tangan kita atas dada baby dan usap secara mengeluar atau stroke outward dengan gaya yang sangat lembut, penuh dengan rasa kasih sayang.


9. Bahagian Keseluruhan Dada


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Bahagian yang nak diurut
Photo credited to babycentre.co.uk


Untuk bahagian keseluruhan dada ni, letakkan sedikit herbal cream atau olive oil, kita just usap dari bahagian dada sampailah ke pangkal peha gunakan satu tapak tangan je. Lepas tu sambung je la tangan tangan satu lagi tu ha.


Kedudukan tapak tangan tu kena melintang. Barulah mengurut namanya. Ulang la dalam beberapa kali sebabnya ni pun salah satu teknik nak elak kembung perut hihi.


10. Bahagian Belakang 


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Cara urut bahagian belakang
Photo credited to babycentre.co.uk


Untuk bahagian belakang ni, kita kena pusingkan baby dalam keadaan meniarap. Mana baby baru lahir tu suka sangat kedudukan macam ni. Muka tu jaga-jaga sikit jangan terkatup muka pulak. Mengiringkan sikit pun dah okay. Risau pulak lemas hihi.


Okay, untuk urutan belakang ni, kita just guna jari jemari kita urut pada bahagian lopong antara tulang belakang tu saja. Bukan atas tulang tau. Karang lain pulak jadinya. Ni Huda buat pada bahagian renggangan antara tulang belakang. Kalau rasa kat situ, ibarat macam ada bahagian yang pisahkan antara 2 tulang.


Boleh dapat ke? Okay kalau tak sure, boleh skip step ni. Mana yang confident dan betul-betul faham serta tahu dengan tepat bahagian yang Huda sebut ni, boleh la lakukan urutan dengan gunakan 10 jari urut secara membulat ikut arah lawan jam mula dari tengkuk sampailah ke punggung baby.


12. Bahagian keseluruhan Belakang 


kaedah mengurut bayi, tips bayi tidur lena, cara mudah tidurkan bayi, tips sihat, tips sihat selalu, tips sihat dan cergas, jaringan peka rangsang otot, reaksi terhadap rangsang otot, zat peka rangsang otot, rangsangan otot, tips agar perkembangan bayi cepat, tips merangsang perkembangan bayi 10 bulan, tips perkembangan bayi, bayi comel, bayi baru lahir, baby girl, baby boy, cara urut urat belikat, cara urut badan, masalah kembung perut bayi, cara mudah bayi buang air besar,  bayi tidur malam, baby massage tips, how to take care the baby, comelnya dia, masalah ruam di muka dan kulit bayi, herbal cream baby, how to massage baby, how to make baby sleep burp and poop, masalah bayi sembelit, masalah bayi kurang kencing, tips penjagaan bayi,
Paras yang hendak diurut
Photo credited to babycentre.co.uk


Teknik ni hampir sama dengan step nombor 9 tadi. Setiap urutan ada penyudahnya. Baby suka berada dalam keadaan selesa dan tenang. So kita sapukan badan baby dengan herbal blend atau olive oil, dengan gaya yang sangat lembut, kita usap dari bahagian bahu sampailah ke bahagian kaki. Guna 10 jari pun boleh tak ada masalah.


Dah settle, boleh la pakaikan diaper, peluk dan susukan baby. In Shaa Allah baby tu terus tidur dengan lenanya. Sometime boleh nampak baby senyum time tidur hihi.


Huda harap dengan perkongsian 11 teknik mengurut badan bayi ni sedikit sebanyak dapat bantu kuatkan otot-otot baby. Oh ya, kalau teringin nak info pasal herbal blend cream ni, just click link ni. Herbal blend ni antara cream yang Huda gunakan bukan saje untuk massage tapi untuk elakkan ruam merebak jugak.


Especially bila timbul ruam lampin, Huda guna herbal blend ni. Tak sampai 2 minggu ruam merekah tu dah semakin recover. Tak rugi mencubanya. Andai nak tahu info lanjut pasal Herbal Blend atau set vitamin yang sesuai untuk ibu berpantang dan menyusu ni, boleh hubungi Huda 018 207 6769 atau whatsapp Huda www.wasap.my/+60182076769

No comments:

Powered by Blogger.